temperatuur damp en vloeistof

pieter stelde deze vraag op 27 maart 2023 om 10:01.

Ik heb een vraag waar ik vastloop. Ik hoop dat u mij kunt helpen.

stel: je hebt een oplossing van een vaste stof in een vloeistof.

Waarom is de temperatuur van de condenserende damp niet hetzelfde als de temperauur van de kokende vloeistof?

 

Reacties

Jaap op 27 maart 2023 om 11:58
Dag Pieter,
Als voorbeeld: op tafel staat een schaal met water waarin suiker is opgelost.
Bij kamertemperatuur verdampt hieruit water, geen suiker. De waterdamp condenseert tegen een koude ruit, bij een lagere temperatuur dan die van zuiver water dat kookt in een pan.
Ook als we het suikerwater in een pan aan de kook brengen, verdampt er alleen water. En kan de waterdamp condenseren tegen een koude ruit.
Verdampen en condenseren kan bij uiteenlopende temperaturen. Een verband tussen de temperatuur waarbij water condenseert en die waarbij water kookt, zie ik niet. Waarom zou de temperatuur van de condenserende damp hetzelfde moeten zijn als de temperatuur van kokende vloeistof?
Of bedoel je iets anders?
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 27 maart 2023 om 12:30
koken lijkt iets bijzonders maar feitelijk ontstaan dan in de vloeistof (en niet alleen aan de bovenkant) dampbellen die "verdampen". Bij koken is de druk in die bellen even groot (eigenlijk pietsie groter) als de luchtdruk en kunnen bellen overal in de vloeistof ontstaan: de vloeistof kookt. En bij die temperatuur gaat dan alle vloeistof uiteindelijk over in gasdamp.
Zoals Jaap al aangeeft is verdampen en koken een proces die voor elke opgeloste stof bij andere temperaturen plaatsvindt. Twee vloeistoffen zijn zo vaak te scheiden omdat de ene eerder kookt dan de ander en vaste stoffen verdampen niet (er is geen suikervloeistof in water maar nog steeds suikerkorreltjes in water) en de vloeistof waarin ze zitten wel. Dus wel water tegen een koude ruit maar geen suikerwater.  
pieter op 27 maart 2023 om 13:31
vraag: Waarom is de temperatuur van de condenserende damp niet hezelfde als die van de kokende vloeistof bij een oplossing van een vaste stof in een vloeistof?
Dus klopt dit antwoord op de vraag:
omdat er vaste deeltjes in de oplossing zitten is het kookpunt van de oplossing hoger. De vloeistof verdampt eerder waruit de condenserende damp ontstaat. Deze temperatuur is dus lager dan die van de oplossing, omdat vaste deelttjes niet uit de oplossing verdampen. 

graag hoor ik of dit antwoord natuur/scheikundig klopt of of ik in de verkeerde richting aan het denken ben. 
Jaap op 27 maart 2023 om 13:56
Dag Pieter,
Je antwoord op de vraag is niet geheel juist.
Inderdaad is het kookpunt van suikerwater wat hoger dan dat van zuiver water.
Echter, als suiker geheel oplost in een vloeistof, vind je in de oplossing geen vaste 'suikerdeeltjes' meer. In de oplossing bevinden zich losse suikermoleculen, geen vaste stof.
Breng je het suikerwater aan de kook, dan verdampt er alleen water. Er verdampt geen suiker, want daarvoor is de kooktemperatuur van suikerwater te laag. (En bij hogere temperatuur ondergaat vaste suiker in een droge pan een chemische ontledingsreactie zoals wanneer je karamelpudding maakt. Het is dan geen suiker meer.)
De gevormde waterdamp kan bij allerlei temperaturen condenseren tot zuiver water.
Groet, Jaap
pieter op 27 maart 2023 om 14:28
kom ik hierbij dan op het goede anwoord: 
De oplossing heeft een hoger kookpunt gekregen door de opgloste stof. De vloeistof verdampt eerder waaruit de condenserende damp ontstaat de opgloste stof verdampt dus niet. De temperatuur van de damp is dus lager dan die van de oplossing. 
Als dit niet klopt, kunt het dan uitleggen zonder het voorbeeld met suiker? 
alvast bedankt
Jan van de Velde op 27 maart 2023 om 21:34
dag Pieter,

Ik vraag me af of wij wel naar dezelfde vraag kijken als jij.

pieter

Waarom is de temperatuur van de condenserende damp niet hetzelfde als de temperatuur van de kokende vloeistof? 

Bij welke temperatuur damp condenseert is ook nog eens afhankelijk van het dampgehalte van het gas (de lucht) .

Kun je de hele vragenset waaruit je dit haalt eens letterlijk hier plaatsen? Voor mijn part dmv een of meerdere foto's. Jouw eigen interpretatie van de vraag kan je denken sterk vertroebelen.

Groet, Jan

pieter op 27 maart 2023 om 21:45
de vraag is letterlijk: Verklaar waarom bij een oplossing (waarin een vaste stof is opgelost in een vloeistof) de temperatuur van de condenserende damp niet gelijk aan die van de kokende vloeistof?
Er is verder geen context bij gegeven. 
sorry voor de onduidelijkheid, maar super bedankt dat jullie willen helpen. 
Jan van de Velde op 27 maart 2023 om 22:10
Onhandig gestelde vraag waarop, zoals hij bedoeld moet zijn, maar één antwoord mogelijk is: 

De kokende vloeistof heeft een andere samenstelling dan de resulterende damp. Het gaat feitelijk om twee verschillende stoffen. De overgang vloeistof → damp heeft dus een andere temperatuur (kookpunt) dan de overgang damp → vloeistof (ontkookpunt bij gebrek aan een beter woord) .

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)