licht & kleur

Sara Gonen stelde deze vraag op 18 maart 2023 om 15:33.

 
Wat is het verschil tussen een licht en pigment kleur

Reacties

Jan van de Velde op 18 maart 2023 om 16:01
Dag Sara,

Kleur is kleur.
Waar het mis gaat is bij het mengen van kleuren. Het maakt heel wat uit of jij licht mengt of verf. Dat geeft heel andere effecten. Is dat wat je bedoelt? 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 18 maart 2023 om 16:46
Wat Jan probeert te zeggen is dat een lichtbron (lamp, zon) licht uitstraalt - alle (of enkele) kleuren van de regenboog.
Pigment in verf of drukinkt absorbeert alle kleuren behalve zijn eigen kleur. Daarom zie je in wit licht een rode deur rood: alle kleuren in wit licht worden geabsorbeerd, alleen rood niet. Op dezelfde manier zijn blaadjes aan plant of boom meestal groen. Bruine kleuren zitten niet in wit licht: het pigment reflecteert dan een paar kleuren die in je hoofd mengen tot de indruk "bruin". Zo werkt ook vier kleurendruk. Slechts vier kleuren worden weerkaatst maar in steeds andere verhoudingen zodat het lijkt alsof je een "full colour" plaatje ziet.
Sara Gonen op 18 maart 2023 om 16:51
Bedankt!! Maar wat is dan precies het verschil?
Theo de Klerk op 18 maart 2023 om 19:10
Lichtbronnen produceren licht.
Pigmenten niet: die absorberen een aantal kleuren en we zien wat ze niet absorberen. 

Kleur "zwart" (bestaat niet, net als "wit") betekent:
- lichtbron staat uit 
- pigment reflecteert niets en absorbeert alles.
Jaap op 18 maart 2023 om 19:45
Dag Sara,
Bij een 'lichtkleur' kun je denken aan de kleur licht die een lamp (spotlight) op een witte muur laat vallen in een ruimte die verder donker is.
We werken vaak met de drie kleuren rood, groen en blauw (RGB).
Deze kleuren kun je samenvoegen door bij voorbeeld een rode en een blauwe lamp op een witte muur te laten schijnen. Je krijgt dan de mengkleur magenta, dat is roodachtig paars of fuchsiakleur. Alle drie kleuren rood, groen en blauw samen geeft wit.

Bij een 'pigmentkleur' kun je denken aan de kleur van verf of inkt waar wit licht op valt.
We werken vaak met de drie kleuren cyaan ('lichtblauw'), magenta en geel (Engels: yellow), CMY. Verf met zo'n kleur weerkaatst zijn eigen kleur en absorbeert alle andere kleuren uit wit licht dat erop valt. Zodoende ziet cyaan-verf er cyaan-kleurig uit. Als je verf met verschillende pigmentkleuren samen op een witte muur smeert, krijg je de RGB-kleuren. Cyaanverf en gele verf geeft een groene kleur enzovoort. Om zwart te krijgen, zou je cyaan en magenta en geel kunnen mengen. Dat wordt niet mooi. Daarom gebruikt de drukker een apart pigment 'key' voor zwart. Zo krijg je het CMYK-systeem.
Groet, Jaap

Sara Gonen op 19 maart 2023 om 11:20
Heel erg bedankt voor de goede uitleg!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)