Zwaartekracht, massa
Alicia stelde deze vraag op 16 maart 2023 om 22:38.Beste
Ik heb deze oefeningen gemaakt maar bij het verbeteren bleek ik toch wel heel wat mis te hebben. Ik heb de gegevens uit de opdracht gebruikt met de info dat die gelden op 300 km hoogte en niet op de aarde. Maar als ik het verbeterde bleek die info overbodige info. Kan iemand even uitleggen hoe het precies is?
Reacties
als ik het zo bekijk zit je alles te moeilijk te maken.
bijvoorbeeld, A: op 300 km hoogte was de zwaartekracht 670,5 N, bij een aantrekkingskracht (valversnelling) van 8,94 N/kg.
Je kent zo te zien wel de aantrekkingskracht aan het aardoppervlak.
Die is wat groter dan op 300 km hoogte. Zou je nu ook zonder omweg via de massa die zwaartekracht kunnen berekenen op het aardoppervlak?
Ik zie er in het groen ook boven staan "eerst b berekenen, dan a". Maar ik hoop dat je nu ziet dat dat overbodig advies is?
bij B bereken je dan correct de verhouding aantrekkingskracht op 300 km hoogte boven de aarde tot de aantrekkingskracht op het aardoppervlak. Maar wat hebben we daar aan? Je trapt er in met allebei je voeten: is die massa op de maan anders dan waar dan ook elders in het heelal? Je had die massa al eerder (toen nog onnodig) uitgerekend.
Bij C is de zwarte versie in orde, aangenomen dat je die 1,62 N/kg als tabellenboekgegeven gebruikt. (Volgens je opgave zelf moet je mogelijk beter 9,81/6 = 1,635 N/kg gebruiken op de maan). Maar de groene (verbetering?) klopt ook dan sowieso NIET.
Zijn massa is Fz/g = 670,5 : 8,94 = 75,0 kg.
Op de maan geeft dat een zwaartekacht Fz= m x g = 75,0 x 1,62 = 122 N
Groet, Jan
Beste
Ik heb het eens herbekeken. Bij a blijf ik 735,75 N uitkomen. Inderdaad, massa is niet nodig om het te berekenen.
dank u wel
Jan van de Velde
A: op 300 km hoogte was de zwaartekracht 670,5 N, bij een aantrekkingskracht (valversnelling) van 8,94 N/kg.Je kent zo te zien wel de aantrekkingskracht aan het aardoppervlak.
hoe groter die aantrekkingskracht, hoe groter de zwaartekracht. Dus dat wordt verhoudingen vergelijken:
en dus 736 N . Is er iemand die iets anders beweert dan?
Groet, Jan
Merkwaardig…
Als we de hele zin 'Op 300 km hoogte was de zwaartekracht op zij lichaam 670,5 N.' weglaten (=verwaarlozen?), zie ik geen mogelijkheid om
a. de zwaartekracht na landing op aarde of
b. de massa (op de maan)
te berekenen.
Als we alleen 'Op 300 km hoogte' weglaten, waar geldt dan het gegeven van 670,5 N? Op aarde? Dan is er bij a niks meer te berekenen. De 'zwaartekracht na landing op aarde' is dan immers gegeven. En dan hebben we bij a de uitkomst 670,5 N die volgens de leerkracht goed is. Maar dan is bij b de berekening m=670,5/9,81=68,3 kg en niet de 75 kg waar een groene v bij staat.
De aannemelijke uitwerking van de oefening is door Jan gegeven, lijkt me.
Groet, Jaap
Alicia
Als we haar vragen waarom er dan aangegeven wordt dat ... inderdaad, merkwaardig.
Jouw 736 N is correct, zij het dat je die bereikte via een onnodige omweg.
De leerkracht maakt hier de fouten. Dat kan, dat overkomt iedereen wel eens.
Jij begrijpt intussen hoe dit werkt, en daar gaat het om.
Groet, Jan