zwaartekracht, gewicht, normaalkracht

Alicia stelde deze vraag op 14 maart 2023 om 17:42.

Is de zwaartekracht gelijk aan gewicht en normaalkracht? Ik denk in grootte wel maar als vectoriële grootheid niet, klopt dat?

Reacties

Jaap op 14 maart 2023 om 17:52
Dag Alicia,
De zwaartekracht op een voorwerp en de normaalkracht op het voorwerp en het gewicht van het voorwerp zijn evenveel newton als het voorwerp:
• zich bevindt op een horizontale ondergrond of hangt aan een koord en bovendien
• het voorwerp geen versnelde beweging uitvoert en bovendien
• geen andere (deels) verticale krachten op het voorwerp werken.
De gelijkheid geldt bij voorbeeld niet
• als het voorwerp zich op een helling bevindt
• als het zich op de vloer van een lift bevindt die versneld of vertraagd beweegt
• als er ook nog een spankracht in verticale richting op het voorwerp werkt.
Vectorieel zijn ze inderdaad ongelijk. De zwaartekracht en het gewicht (=de gewichtskracht) werken omlaag, de normaalkracht omhoog.
Bovendien werken de zwaartekracht en de normaalkracht op het voorwerp, terwijl het gewicht een kracht is die op de drager (vloer, koord) werkt.
Groet, Jaap
Alicia op 14 maart 2023 om 18:05
Dankuwel, ik heb het gesnapt.
Stel als je de statische wrijvingskracht moet zoeken en je weet dat F= µ . FN, dan mag je Fgelijkstellen aan Fen dus F= µ . m . g want F= m . g? Geldt dit dan ook voor F= Fz?
Theo de Klerk op 14 maart 2023 om 18:09
of simpel gezegd:

  • zwaartekracht is de kracht die massa's op elkaar uitoefenen (de aarde op jou, jij op de aarde)
  • gewicht is de kracht waarmee op een voorwerp wordt gedrukt (vaak a.g.v. de zwaartekracht - bijv door op de grond te duwen. Maar kan in grootte ook meer (bij lift omhoog) of minder zijn (lift naar beneden) dan de zwaartekracht)
  • normaalkracht is de kracht waarmee het oppervlak waarop je drukt (gewicht uitoefent) tegenwerkt. (Als je blijft staan: in grootte zwaartekracht  = gewicht = normaalkracht, als je doorzakt (bijv drijfzand of een te slappe balk) dan is de normaalkracht kleiner dan je gewicht en zak je erdoor)

Voor de precieselingen is gewicht niet helemaal zwaartekracht op aarde omdat de aarde ronddraait en je hierdoor iets minder gewichtskracht uitoefent dan de zwaartekracht groot is (het wordt dan vaak "gravitatie" genoemd). Maar voor "dagelijks gebruik" mag je ze meestal gelijkstellen.
Theo de Klerk op 14 maart 2023 om 18:11
> dan mag je FN gelijkstellen aan Fz

dat mag op een horizontale ondergrond omdat qua grootte van gewicht en normaalkracht gelijk zijn.
Op een helling is dat niet zo: dan is het gewicht kleiner (alleen het deel van de zwaartekracht dat op de helling drukt) en daarmee de normaalkracht van de helling ook (tenzij je erdoorheen zakt)



Merk ook op dat de "aangrijpingspunten" van de krachten anders is: voor de zwaartekracht is dit het zwaartepunt (bij homogene voorwerpen vaak in het midden), voor het gewicht (en de reactie erop: normaalkracht) is dit het oppervlak waarop wordt gedrukt. Die aangrijpingspunten zijn dus verschoven tov de zwaartekracht.
Alicia op 14 maart 2023 om 18:17
Bedankt, ik snap het. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)