Lucas
stelde deze vraag op
27 februari 2023 om 09:24.
Ik probeer de werking van een Peltier element te begrijpen. Deze zit in koelboxen en in goedkope luchtontvochtigers. Wat ik er van begrijp, werkt deze als een warmtepomp. Er wordt warmte van de ene kant opgenomen en aan de andere kant afgegeven. Betekent dit ook dat dit een een energie zuinige manier zou kunnen zijn om iets op te warmen? Aangezien er warmte=energie van buitenaf ontrokken wordt?
Reacties
Theo de Klerk
op
27 februari 2023 om 09:42
Peltier effect: https://nl.wikipedia.org/wiki/Peltierelement Peltierelementen hebben een gering rendement zodat ik denk dat op kleine schaal het niet effectief werkt. Meestal wordt de Peltier methode gebruikt om te koelen omdat andere methoden voor opwarming efficienter of goedkoper zijn.
Lucas
op
27 februari 2023 om 10:25
Ik weet dat ze een slecht rendement hebben. En om te koelen begrijp ik ook wel dat je beter een koelbox met compressor kan nemen. Maar elektrisch verwarmen dmv warmteëlement heeft een rendement van 100 procent. Maar als het Peltier element bijvoorbeeld 20 procent van de energie die er elektrisch in gaat als warmte buiten op kan nemen en af kan staan, dan verwarm je in mijn ogen dus met 120 procent (economisch) rendement? En ik weet dat dit alsnog heel weinig warmte is met een laag rendement, (een warmtepomp met compressor heeft als snel 400 procent rendement) maar ik was benieuwd of mijn theorie klopt.
Jan van de Velde
op
27 februari 2023 om 13:35
Dag Lucas,
Peltier-elementen hebben nog een eigenschap die in elk geval hun nut bij grotere temperatuurverschillen ernstig beperkt: ze zijn dun, en "verpompte" warmte gaat dus ook weer vrij vlot door het element zelf terug naar de koele kant. Ook geen oplossing om even gauw een kopje thee op te warmen dus.
Je theorie werkt wel hoor, maar ik denk dat er voor de meeste gevallen een handigere, goedkopere of efficiëntere manier is om met behulp van elektrische energie wat op te warmen.