Buiging bij een spleet

Silvie stelde deze vraag op 11 januari 2023 om 16:35.

waarom is bij dit voorbeeld de spleet smaller dan de golflengte ik zou juist denken dat de spleet breder is omdat je dan zo recht mogelijk golven behoud. Die zou ik bij het plaatje matchen want ik zie geen (de)contructieve interferentie.

Reacties

Theo de Klerk op 11 januari 2023 om 17:24
Bij spleten breder dan de golflengte is er ook interferentie, maar van alle punten op de lengte van de spleet zorgt dit voor destructieve interferentie, behalve op de golffronten die recht vooruit gaan. Daarom lijken (water)golven door brede openingen gewoon rechtdoor te gaan.
Behalve bij de uiteinden: daar buigen de golven ook rondom maar is er geen of weinig interferentie.

Bij een brede spleet worden de golven uit de golfbronnen aan de linkerkant van de spleet gemengd met de golven uit de bronnen aan de rechterkant van de spleet. Zo zie je dat een brede spleet een duidelijk maximum in het midden heeft (zelfde weglengte vanuit beide uiteinden) en een afname naar buiten toe.


     
Silvie op 11 januari 2023 om 18:28
Ah dankuwel!

Ik heb eigenlijk ook nog een andere vraag ik kom er niet uit bij opdracht 3 deze zijn ze in het antwoordenboek ook vergeten uit te werken.

Theo de Klerk op 11 januari 2023 om 19:21
De redenering is hetzelfde als bij de spleet: bij een obstakel zal buiten het obstakel de golf rechtdoor gaan (alleen constructieve interferentie voor vooruitgaande golffronten - zoals bij de spleet). 
Positieve interferentie zal nu vooral bij de randen van het obstakel zijn (zoals ook bij de rand van een spleet) waardoor direct achter de spleet toch golven zullen aankomen.

Bij spleten smaller dan de golflengte zal het "rechtdoorgaande golffront" minder zijn omdat interferentie meer positieve interferentie geeft bij afbuigende golven. Bij obstakels is dat juist bij obstakels die kleiner zijn dan de golflengte. 

Dus spleten veel groter dan een golflengte: vooral golffronten rechtuit vanuit de spleet
Omgekeerd: spleten smaller dan de golflengte: veel afbuigingen achter de spleet

Objecten groter dan de golflengte: de golven worden teruggekaatst. Het obstakel is ondoordringbaar. Buiging vooral bij de randen waarbij de golven achter het obstakel doorgaan.
Omgekeerd: objecten kleiner dan de golflengte: de golven (ook aan de beide uiteinden) interfereren vooral tot rechtdoorgaande golffronten.  Alsof het obstakel door de golven niet gezien wordt.


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)