Condensatie op ramen

Henk stelde deze vraag op 14 december 2022 om 11:30.
Wanneer het buiten heel koud is hebben wij nogal last van condens op de ramen in de slaapkamers. Geadviseerd wordt om de verwarming aan te zetten en te ventileren. 
Aan de ene kant vind ik dit heel heel logisch klinken omdat warme lucht meer vocht op kan nemen. Maar aan de andere kant vind ik het weer tegenstrijdig omdat het temperatuursverschil tussen binnen in huis en het koude raam nu juist groter is dus er in mijn ogen dus nog meer meer vocht kan condenseren tegen het raam? Werkt dit elkaar niet tegen?

Reacties

Jan van de Velde op 14 december 2022 om 11:47
Dag Henk,

ik weet niet wie dat advies gaf, maar dat zou best eens contraproductief kunnen zijn. 
Dit klinkt als enkelglas, als het goed is heeft dat een afdrupgootje onderaan aan de binnenkant, met een paar kleine gaatjes onder de ruit door het kozijn heen naar buiten geboord. 

Met een trekker (wisser) kun je de condens van de ruit naar beneden vegen, en het gootje loopt dan leeg naar buiten. 

Volgende stap is dan één keer die kamer lekker warm en droog stoken, en als hij dat is, aan de binnenkant een zg kozijnfolie (google it) aanbrengen. 

dan heb je een soort van tijdelijk dubbel glas. Geen condens meer, en een minder koude slaapkamer.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 14 december 2022 om 11:54
Het mag wel gek klinken maar een poosje ventileren hoewel het buiten zeiknat is (99% luchtvochtigheid) levert uiteindelijk toch een drogere binnenlucht op (40% luchtvochtigheid). En die is voordeliger op te warmen dan al die waterdamp in de lucht.
Reden: 100% vochtigheid in koude buitenlucht (0 graden bijv) betekent maximaal veel waterdamp bij die temperatuur. Bijv. 100 gram.  Dezelfde 100% vochtigheid binnen (20 graden bijv) betekent dat er dan veel meer waterdamp is opgenomen: bijv. 500 gram. Dus bij 50% nog altijd 250 gram.
Ventileren duwt een hoeveelheid warme lucht met 250 gram naar buiten en dezelfde hoeveelheid koude lucht met maar 100 gram naar binnen. Netto winst: 150 gram minder water binnen. Netto verlies: het koelt binnen wat af dus daarna weer wat stoken. Ik zou niet stoken tijdens het ventileren: het wordt er buiten niet echt warmer van maar je gasverbruik neemt wel sterk toe.
Henk op 15 december 2022 om 09:54
Nee het is geen dubbelglas. Maar het ging mij meer om het natuurkundig effect. Werkt dit elkaar tegen ja of nee ?
Theo de Klerk op 15 december 2022 om 10:23
>Geadviseerd wordt om de verwarming aan te zetten en te ventileren. 

Zoals al eerder gezegd:
1. Ventileren helpt (drogere lucht naar binnen) maar niet tegelijkertijd verwarmen
2. Na stoppen ventileren pas de verwarming open zetten
Henk op 15 december 2022 om 10:35
Laat ik het zo vragen:
Als je niet zou ventileren, krijg je dan minder condens op je ramen wanneer de binnen temperatuur laag is, omdat het verschil in temperatuur tussen het koude glas en de koude kamer kleiner is.
Of krijg je minder condens op de ramen als de temperatuur binnen warm is, en warme lucht meer vocht op kan nemen?

Dus als we ventileren even buiten beschouwing laten.
Theo de Klerk op 15 december 2022 om 10:51
>Als je niet zou ventileren, krijg je dan minder condens op je ramen wanneer de binnen temperatuur laag is, omdat het verschil in temperatuur tussen het koude glas en de koude kamer kleiner is

Ja maar... Waterdamp zit in de warme kamerlucht opgelost. Wanneer condensatie optreedt hangt af van wanneer die aanwezige waterdamp de 100% vochtigheid bereikt van de lucht bij die temperatuur. Een kurkdroge kamer (0% vochtigheid) heeft geen waterdamp en ongeacht temperatuur zal niets beslaan.
Een 10% vochtheidheid bij 20 graden zal pas bij lage temperatuur 100% vochtig zijn. Vanaf dat moment zal waterdamp condenseren: het dauwpunt is bereikt.
Bij 50% vochtigheid (gebruikelijk in woonkamers) zal de temperatuur minder hoeven dalen om 100% vochtigheid te bereiken en vanaf dat moment condenseert water.
Bij 100% vochtigheid zal bij de geringste temperatuursdaling al water condenseren omdat bij lagere temperatuur minder water in de lucht kan zitten. De 100% voorheen wordt dan bijv 110% en dat is 10% teveel: dat wordt als water gecondenseerd.
De glazen ruit is in de winter sowieso kouder dan de kamertemperatuur en rondom dat glas is de 100% luchtvochtheid al snel bereikt. De warme kamerlucht koelt af, waterdamp condenseert op de ruit.

Een kamer minder warm maken betekent dat de luchtvochtigheid toeneemt en misschien zelfs 100% bereikt en water langs de muren gaat lopen. En langs het raamglas nog meer water komt. 

Een kamer verder opwarmen (zonder waterdamp toe te voegen) zorgt dat de kamer droger wordt (lagere vochtigheid) en de ruit ook iets opwarmt waardoor de lucht bij de ruit ook een iets hogere vochtigheidsgraad krijgt.  Pas als de ruit een temperatuur krijgt waarbij de aanwezige waterdamp onder de 100% vochtigheid komt zal niets meer condenseren. 
Maar dat betekent waarschijnlijk een heel hoge raamtemperatuur waardoor een grote geleiding van de warmte door de ruit naar buiten gaat: je begint voor de buitenwereld te stoken.
Dat merk je aan je gasverbruik dat zeer sterk toeneemt om de verliezen naar buiten te compenseren.

Dus kamer meer verwarmen tegen ruitcondens lijkt me geen goede strategie. Eerder zorgen dat de warmte in de kamer blijft en niet kan weglekken via koude oppervlakken zoals ruiten. Gordijnen, kozijnfolie e.d. zijn daarvoor isolerende middelen. Maar ook, tegen intuitie in, ventileren: veel water in warme lucht naar buiten, weinig water in koude lucht naar binnen. Zeiknatte buitenlucht maakt de kamer droger.

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtvochtigheid#/media/Bestand:MOLLIERdiagram.jpg staat een diagram waarin de luchtvochtigheid tegen temperatuur is uitgezet en waar bij de ene temperatuur een behagelijke 50% hoort maar diezelfde hoeveelheid bij een lagere temperatuur 100% verzadigd ("klam") is.
Ron Velderman op 29 december 2022 om 21:07
Doet mij denken aan het verschil tussen relatieve en absolute luchtvochtigheid 
Als ik het mij goed herinner van de tuinbouwschool is de relatieve het percentage van verzadiging bij een bepaalde temperatuur en de absolute het daadwerkelijk percentage 
Jan van de Velde op 29 december 2022 om 23:27
 

Ron Velderman

de relatieve het percentage van verzadiging bij een bepaalde temperatuur en de absolute het daadwerkelijk percentage 

Absolute vochtigheid is gram waterdamp per kg of per m³ droge lucht. Relatieve is OK zo ja. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)