Gabriel
stelde deze vraag op
11 december 2022 om 21:46.
Voor een schoolopdracht maak ik een model van Felix Baumgartner, de stuntman die van ruim 38 km hoog sprong. Echter heb ik moeite met het modelleren van de horizontale verplaatsing. Dit wil ik graag doen op basis van de hoek waarin de stuntman valt en de luchtweerstand die hij met deze hoek ondervindt. Heeft iemand misschien een idee hoe de horizontale verplaatsing gemodelleerd kan worden?
Reacties
Jaap
op
11 december 2022 om 22:36
Dag Gabriel, Is dit een opdracht voor een cijfer en/of het schoolexamen?
Je schrijft: 'Echter heb ik moeite met het modelleren van de horizontale verplaatsing.' Je startwaarde v=0,0001 m/s is zo gering dat de persoon zich nauwelijks horizontaal verplaatst. Tijdens de val neemt vx door luchtweerstand alleen af. Is het wel de moeite waard de horizontale verplaatsing te modelleren?
Advies voor modelregels (links in het modelvenster) als je de startwaarde van v vergroot: • bereken de grootte van de schuine luchtweerstandskracht Fw in een modelregel aan de hand van de schuine snelheid v, de huidige dichtheid en een enkele frontale oppervlakte A en coëfficiënt C (niet apart Ax, Ay, Cwx en Cwy) • ontbind Fw in de componenten x en y aan de hand van de huidige α • stel Fres,x=Fw,x en bereken Fres,y uit Fg en Fw,y • bereken ax en ay uit Fres,x en Fres,y • bereken vx en vy en v op de standaardmanier • bereken α uit vx en vy (α constant in elk van drie hoogte-domeinen is onrealistisch) • bereken x en y op de standaardmanier
Ben je consequent met α? In een startwaarde (rechts in het modelvenster) gaat vy met sin(α). Hier is α dus de hoek tussen de bewegingsrichting en de horizontaal. Maar in je modelregels wordt α kleiner als Baumgartner lager is; zijn bewegingrichting maakt toch niet een steeds kleinere hoek met de horizontaal?
Startwaarde Db0=1013 bar: weet je het zeker? Modelregels: waarom Db en Dp apart? Het opschrift van je vraag is 'Vrije val modelleren'. Hoezo vrij? Groet, Jaap