Lopende golf

Tina stelde deze vraag op 11 december 2022 om 16:21.
Goedemiddag,
ik zit ff vast met een golf som(som4) en vraag graag naar uw hulp.

Mvg, Tina

Reacties

Theo de Klerk op 11 december 2022 om 16:52
Hoe lang is de golflengte?
Als B op het koord ligt en het koord 3λ lang is, hoe lang is het koord en welke positie heeft B dan als de linkerpijl het begin aangeeft?
Dan gebeurt er rondom B iets geks: de amplitude neemt ineens toe.
Laat "staande golf" een belletje rinkelen?
Jaap op 11 december 2022 om 20:43
Dag Tina,
• Voor een volgende keer: het helpt als je zegt wat je al hebt bedacht en waar je precies mee vastzit bij a of b of c. De kans op hulp die aansluit bij hetgeen je wilt weten, is dan groter.

a. In figuur 2 is het rechter uiteinde B op zijn plaats gebleven, terwijl het golfdal rechts een flinke zwiep omlaag verraadt. Is uiteinde B dus een vast of los uiteinde van het koord?

b. Gegeven: het koord is 1,8 m lang en hierop past 3·λ → hoe groot is de golflengte λ?
Tussen figuur 1 en 2 is 0,6 seconde verstreken. In deze tijd schuift het golfpatroon ½·λ naar rechts (lopende golf). Hoeveel seconde is dus de periode T van de trilling? Hoe bereken je de golfsnelheid vg met behulp van λ en T?

c. Eerst eens snappen wat er in de bovenstaande figuur 2 is gebeurd. De rechter golfberg van figuur 1 is ½·λ naar rechts geschoven. De muur of iets dergelijks waaraan het rechter uiteinde van het koord is bevestigd, voelt een ruk omhoog van het koord. Want de kop van de oergolf is een berg die aan de muur omhoog trekt. Derde wet van Newton: de muur oefent een reactiekracht omlaag uit op het rechter uiteinde. Hierdoor kaatst de rechter golfberg in figuur 2 naar links terug in de vorm van een golfdal.
Tegelijk arriveert bij de muur het rechter golfdal uit figuur 1. Gevolg: bij de muur hebben we twee golfdalen. Ze versterken elkaar tot het superdal dat je in figuur 2 ziet.
Links van het superdal zie je nog een berg en een dal. Dat zijn de linker berg en dal uit figuur 1, naar rechts geschoven.
Nu de situatie op 1,2 s na figuur 1: zie figuur 3abc hieronder.
De linker berg R en het dal S uit figuur 1 zijn 1·λ naar rechts geschoven. Op t=1,2 s bereiken ze de muur. Zie figuur 3a.
De rechter berg A en het dal B uit figuur 1 zijn door de muur teruggekaatst als dal en berg. Ze bewegen naar links. Zie figuur 3b.
Figuur 3c toont de som van de heengaande (3a) en teruggekaatste (3b) golven. Zo ziet het koord eruit op t=1,2 s. Dit is een vereenvoudigde, tijdelijke overgangssituatie. Na t=1,2 s blijft de amplitude niet zo groot en blijft de golf niet zo smal.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)