spectrum van de zon

rianne stelde deze vraag op 05 december 2022 om 23:50.

in de opgave de zon analyse van zonnespectrum op deze site zeggen ze bij antwoord a omdat de zon temperatuur heeft van 5.8x103 k is dit een golflnegte van 500nm dit komt overteen met de kleur geel

maar volgens de binas is 500nm groen en eerder aan de blauwe dan gele kant
ik denk 500nm is groen maar omdat je oog ook andere kleuren van de zon minder sterk ziet heb je de indruk dat de mix geel is zo is het echt want hetere sterren lijken toch ook niet groen
waarom staat het fout in het antwoord?

Reacties

Theo de Klerk op 06 december 2022 om 00:47
Je bedoelt https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/1242/de-zon?
(meteen zeggen waar de tekst staat waar je een vraag over hebt is wel handig)
Theo de Klerk op 06 december 2022 om 01:04
Als ik een grafiek van Planckse kromme bekijk uit BiNaS dan komt de piek voor 5600 K meer in het blauw dan in het geel zoals de opgave beweert.



De zon is 5778 K (volgens Wikipedia) en dat zet de piek van de straling duidelijk in het blauw (/groen).
Maar zoals de kromme aangeeft, wordt ook veel energie uitgezonden in de omliggende golflengten, dus in violet maar ook in groen/geel/rood. We "zien" geen ultra-violet of infra-rood of andere golflengte gebieden terwijl ze wel worden uitgezonden. Dat heeft alles met de opbouw van het oog te maken: die heeft drie soorten receptoren ("kegeltjes") die alleen voor sommige kleuren gevoelig zijn.
Zoals BiNaS 27A.3 ook toont zijn voor 500 nm vooral de rood- en groen-gevoelige kegeltjes sterke signalen naar de hersenen geven en veel minder blauw. Daarom zie je de zon toch geler (=een mix van blauw/groen) met nog wat rood erdoor dan wat je uit de de zwarte lichaam straling zou kunnen denken.
Vooral in het langere golflengtegebied (meer richting geel/rood) wordt ook veel straling uitgezonden zodat "puur" geel ook in de hersenen wordt "gezien" (want de groene en rode kegeltjes zijn voor dat licht zeer gevoelig) naast de mengkleur blauw/groen die ook geel lijkt.

Jan van de Velde op 06 december 2022 om 10:20
Dat moet toch een fout in die opgave zijn:

Een voorwerp zendt straling uit met een maximale golflengte afhankelijk van de temperatuur. Omdat de zon een temperatuur heeft van 5,8 × 103 K is dit een golflengte van 500 nm. Dit komt overeen met de kleur 'geel'.

 500 nm is op het randje van blauw en groen, geel zit rond de 580 nm. Dit is dus gewoon een foute opmerking. 
 
Zo heel duideljk is de vraag toch al niet, en die bedoeling komt ook in de antwoorden voor mij althans niet uit de verf. 

Waarom zwart?  Beetje kort door de bocht te beweren dat de zon alle straling absorbeert. Dat is zo, maar hoe weten we dat dan? De zon is een nagenoeg zwarte straler, en dat mag ik concluderen uit de redelijk nette planck-curve van de uitgezonden straling. Dat zou een beter antwoord zijn. 

er ligt een maximum bij ongeveer 500 nm en daaruit kan ik met de wet van wien berekenen dat de temperatuur aan het oppervlak ongeveer 5800 K moet zijn. OK.

De natuurkundige betekenis van het "geel zijn" van de zon , als ik dat even mag interpreteren als "waarom zien wij de zon hier op aarde dan toch geel" heeft ten eerste te maken met wat Theo al aankaartte, wij zien het hele spectrum van ong 400 tot ong 800 nm. Dat geheel in de bekende verhoudingen interpreteren onze hersenen als wit. Dat heeft dus een biologische oorzaak. 
 
Waarom dan geel en niet wit? Voor de aardoppervlakbewoner zit er nog een 100 km atmosfeer tussen de zon en zijn oog, en daarin wordt blauw licht verstrooid. Wat het oog bereikt is dus wit minus een beetje blauw en dat interpreteren onze hersens als geel. Als de zon ondergaat is de weglengte van het "witte" zonlicht door de atmosfeer zelfs zó groot dat er bijna geen blauw meer overblijft en dus zien wij de ondergaande zon zelfs rood. 

Al met al mag er gerust eens heel kritisch naar die vraag worden gekeken. Ik ga hem doorgeven aan de redactie. Als hij anders bedoeld is dan hierboven dan is hij heel onduidelijk gesteld. 

Groet, Jan

Jan van de Velde op 06 december 2022 om 17:39

Jan van de Velde

Al met al mag er gerust eens heel kritisch naar die vraag worden gekeken. Ik ga hem doorgeven aan de redactie. 

Dag Rianne,

De redactie heeft de vraag intussen van de site verwijderd. Onze excuses.

Is jou deze stof nu wel duidelijk genoeg, of moeten we nog wat ontstane verwarring wegpoetsen? 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)