kortste route bepalen op een wereldkaart

Bart stelde deze vraag op 26 november 2022 om 08:10.
Wat is op  een wereldkaart de kortse afstand als ik van Londen naar Los Angeles wil ? Dat is toch vanaf Londen rechtstreeks ( ongeveer ) via New York en dan LA ?

Reacties

Theo de Klerk op 26 november 2022 om 09:02
de kortste weg is langs een (deel van een grote) cirkelboog (met straal gelijk aan de aardstraal) die beide plaatsen met elkaar verbindt. Dat is op een bol wat op een plat vlak een rechte lijn tussen 2 punten is.
Voor Londen-LA zal de baan meer over IJsland gaan en niet in de buurt van NY komen.

Kaarten van bollen afgebeeld op platte vlakken zijn projecties die altijd het  beeld vervormen. De getoonde kaart heeft de noordpool (een punt) opgerekt tot een lijn met de lengte van de kaart. Groenland en Europa zijn zo veel groter dan ze qua oppervlakte zijn en Afrika veel te klein. Vandaar dat er allerlei soorten projecties voor kaarten worden gebruikt zodat ze een specifiek doel dienen. Voor een goede "kaart" van de aarde moet je een wereldbol nemen: die is rond en vervormt afstanden niet.
Jan van de Velde op 26 november 2022 om 09:30
dag Bart,

Je zult even een wereldbol moeten zoeken, en voor de kortste route op die bol pak je een hoepeltje even groot als de aarde, en zorgt dat dat hoepeltje over Londen en LA valt.


Je kunt ook een touwtje spannen van Londen naar LA.

Dat heet dan een Great Circle Route. Op deze website kun je die routes laten tekenen voor elke luchthaven op aarde:
http://www.gcmap.com/mapui?P=LAX-LHR



Google earth kun je dit ook laten doen, kies het "liniaal" en dan "pad". En als je dan de aarde draait zó dat je niet meer recht op de evenaar kijkt dan blijkt die gekke krom uitziende route gewoon een rechte:  



Groet, Jan
ruud op 26 november 2022 om 21:06
Vreemde is dat de afstand over Groenland toch echt flink om lijkt . Ik heb nog een globe in de schuur , eens kijken als ik een touwtje span vanaf Londen via Groenland - New Yourk dan echt korter is dan een stukje touw dat rechtstreeks vanuit dLonden over de oceaan wordt getrokken . .
Theo de Klerk op 26 november 2022 om 21:35
Zeker weten. Want dat rechte lijntje op de platte kaart is helemaal geen rechte lijn als je dezelfde route op de aardbol tekent. Dat is wel de "hoepel" die Jan tekent. Al buigt die natuurlijk wel met de aardbol oppervlakte mee.
Bart op 16 december 2022 om 10:12
In het vliegtuig laten ze de route dan wel weer als rechte lijn zien . Wat vreemd is want op google maps is het een gebogen lijn ...
bart op 16 december 2022 om 10:15
Als je nu vanaf Londe een lijn uitzet naar Los Angelos dan zou het toch niet over Groenland gaan ?

Theo de Klerk op 16 december 2022 om 10:47
zelfde opmerking als voorheen: trek een grote cirkel door begin - en eindpunt, Ook vliegtuigdisplays hebben last van kaartprojectiemethoden. Kortste lijnen zijn niet recht en een slecht programma trekt domweg een rechte lijn tussen A en B hoewel het vliegtuig niet zo vliegt.
Jan van de Velde op 16 december 2022 om 10:57

Bart

In het vliegtuig laten ze de route dan wel weer als rechte lijn zien . Wat vreemd is want op google maps is het een gebogen lijn ...

 Google maps is bij mij gewoon een platte mercator-projectie,. niet wat jij hierboven laat zien. 

Maar op google earth kun je natuurlijk ook recht of vrijwel recht boven je route gaan hangen, dan is die inderdaad gewoon recht. En dat is ongeveer wat er op dat scherm in het vliegtuig gebeurt. Dus die klopt echt wel ongeveer, kijk maar hoe die great circle loopt over Nova Scotia en Ierland: 
                 
Zelfde lijn, maar nu de aarde wat gedraaid zodat ik boven de evenaar hang. Dan zie je hoe krom die lijn lijkt (en vanwege de kromming van het aardoppervlak eigenlijk ook is) :
                

en wil je diezelfde route op een platte Mercatorprojectie (google maps) plakken dan lijkt hij nog veel krommer. 
                   
wat je ziet hangt dus heel erg af van waar je staat. 

Groet, Jan


Jan van de Velde op 16 december 2022 om 12:23

bart

Als je nu vanaf Londe een lijn uitzet naar Los Angelos dan zou het toch niet over Groenland gaan ?

 Toch wel:



maar bekijk diezelfde route niet van recht erboven, maar vanaf een zuidelijker gezichtspunt:


Dus zou je er alsblieft nu eens een wereldbol bij willen halen, in plaats van te blijven modderen met die plattevlakprojecties? Een halve pingpongbal kun je ook niet platdrukken zonder dat er van alles moet vervormen en scheuren

Groet, Jan

Theo de Klerk op 18 december 2022 om 12:10
en bij gebrek aan een aardbol: elke ronde bal, pingpong bal e.d. voldoet al. Teken begin- en eindpunt van een reis ongeveer op de juiste plek op de bal en teken de verbindingslijn. Bekijk dan de bal van verschillende kanten. Soms is de lijn recht, vaker krom.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)