energieopslag

Henk van Nieuwenhuijzen stelde deze vraag op 19 oktober 2022 om 12:50.

Is basalt goed bruikbaar voor energieopslag, bv afkomstig van zonnepanelen ? 

Reacties

Jaap op 19 oktober 2022 om 13:21
Dag Henk,
Grootschalig gebruik van basalt voor energie-opslag is me niet bekend.
Basalt lijkt me in principe geschikt voor opslag van thermische energie ('warmte'). Met name voor langere duur: seizoenopslag.
De energie kan bij voorbeeld worden geleverd door (thermische) zonnecollectoren die in de 'warme periode' van het jaar energie toevoeren aan de opslag. In de 'koude periode' kan de energie met een warmtepomp uit de opslag worden gehaald voor woningverwarming. Het gaat hier om warmte bij lage temperatuur, beneden 100 ºC. Wat het voordeel van basalt zou zijn ten opzichte van zand of de de bodem of grondwater, weet ik niet.
Er wordt ook onderzoek gedaan naar seizoenopslag van energie die is verkregen met de in de vraag genoemde (fotovoltaïsche) zonnepanelen, omdat accu's zo hun eigen nadelen hebben voor opslag op het niveau van een stad. De opslag is dan in chemische vorm, bij voorbeeld 'blauwe waterstof' of ammoniak. Of thermisch bij hogere temperatuur, zoals in
https://www.ipsnews.be/artikel/finland-slaat-hernieuwbare-energie-op-zand
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 19 oktober 2022 om 13:34
Henk van Nieuwenhuijzen op 19 oktober 2022 om 13:43
Hallo Jaap,
Van een vriend hoorde ik dat iemand zo'n opslag met basalt had aangelegd voor de opslag van energie van zijn zonnepanelen in de zomer teneinde daar later gebruik van te kunnen maken. Het betreffende artikel of bericht kon hij niet meer vinden. De persoon in kwestie zal wel toevallig over een flinke hoeveelheid basalt hebben beschikt. Mijn vraag is dus eigenlijk meer wat de beste, en meest eenvoudige manier is om overtollige energie van zonnepanelen in de zomer te kunnen opslaan voor gebruik 's winters. Mocht je daar toevallig iets over weten dan houd ik mij zeer aanbevolen :)) Mijn vrouw in Zweden overweegt zonnepanelen te laten plaatsen op en/of rond haar villa (zij heeft ook een grote tuin) en nu ben ik dus echt aan het rondkijken of dit mogelijk en betaalbaar is. Reuze bedankt voor je snelle reactie.
Theo de Klerk op 19 oktober 2022 om 14:20
Elektrische energie opslaan is een voorlopig kostbare zaak. Samen met de milieubelasting bij productie ervan, zijn elektrische accu's daarmee geen haalbaar alternatief. Je kunt wel denken aan energie uit zonnepanelen overdag gebruiken om een elektrische autoaccu (die is er dan toch al) op te laden en die deels weer te ontladen 's avonds bij gebruik. Dat wordt een probleem als de auto niet voor het huis staat of vanuit huis kan worden geladen/ontladen.
Opslaan voor een langere tijd (zomer voor winter) heeft ook nog geen goede oplossing. Basalt accu's en warmte-opslag zijn mogelijkheden maar niet erg aantrekkelijk door kosten en verliezen tijdens opslag (alsook bij aanvoer en afvoer).
Technologisch zijn we er nog (lang) niet. Op www.huisenergieneutraalmaken.nl kun je het verhaal lezen van Theo van Lieshout die zijn middenwoning op allerlei manieren verduurzaamde en ook een aantal ficties (of verkoopsmoezen) onderuit haalt. Een aanpalend onderwerp, niet alleen gericht op elektriciteit bewaren.
Henk van Nieuwenhuijzen op 19 oktober 2022 om 14:33
Reuze bedankt voor je informatieve antwoord. We zullen nog even geduld moeten hebben voor een betaalbare 'huis-tuin-&-keuken oplossing' :))
Henk van Nieuwenhuijzen op 20 oktober 2022 om 13:04
De vriend die mij attendeerde op basalt als 'opslagmiddel' stuurde mij de volgende link over een lopend project in de gemeente Boekel. Voor jullie archief zal ik maar zeggen :))
 https://www.ecoplus-bouw.nl/de-brabantse-basaltbatterij-gaat-ecodorp-boekel-verwarmen/
Jaap op 20 oktober 2022 om 13:35
Dag Henk,
Dank voor de interessante verwijzing.
De energie-opslag in Boekel lijkt enigszins op het project in Finland dat ik noemde: zonne-energie geoogst met zonnepanelen en opgeslagen als thermische energie bij een hoge temperatuur van circa 500 ºC. Opslag in Boekel in basalt, in Finland in zand.
Een punt van overweging bij energie-opslag is de 'kwaliteit' van de energie. De elektrische energie van zonnepanelen heeft een hoge kwaliteit, want is voor uiteenlopende toepassingen bruikbaar. De thermische energie van zonnecollectoren heeft een lagere kwaliteit, want rechtstreeks kun je er niet veel meer mee dan een ruimte of water verwarmen. De warmte van een lage tot een wat hogere temperatuur 'opwerken' kan met een warmtepomp, maar dat kost hoogwaardige elektrische energie.
Thermische energie bij hoge temperatuur heeft een hogere kwaliteit dan bij lage temperatuur. De hoge kwaliteit van de zonnestroom blijft bij opslag in basalt of zand bij hoge temperatuur beter behouden dan bij lage temperatuur. Bovendien is de opzet uitvoerbaar op kleine en grote schaal, van dorp of wijk tot stad. Dat maakt de projecten zoals in Boekel en Finland mijns inziens interessant voor seizoenopslag van zonne-energie die is geoogst met zonnepanelen.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)