Stel je hebt een aardgas-uitlaat (buis) met een inwendige diameter van 97.38 mm. Er staat een continue druk op van 0.5 bar.
Vraag: Hoeveel kg/uur aardgas wordt er dan uitgestoten?
Reacties
Jan van de Velde
op
08 juli 2022 om 21:33
Dag Cindy,
Berekeningen aan stromende gassen zijn, zelfs voor redelijke benaderingen, specialistenwerk. Of, om het in andere woorden te zeggen, dit zijn geen "leuke" sommetjes. Ik ken onder onze reguliere bezoekers geen dergelijke specialisten.
Als deze vraag een serieus doel heeft zou ik zeggen, zoek een gespecialiseerd ingenieursbureau. Die beschikken over de software om dit even in een paar muisklikken uit te laten rekenen.
Groet, Jan
Theo de Klerk
op
09 juli 2022 om 17:05
De moeilijkheid (vooral bij dit soort dunne doorvoerpijpen) is dat de overdruk van 0,5 bar (1,5 bar binnen, 1 bar aan uiteinde van de buis) een kracht op het gas uitoefent. Kracht betekent versnelling. Dus het gas wordt naar buiten geduwd. Maar op zijn weg schuurt het langs de wanden en langs lagen van zichzelf: wrijvingskrachten. Die zullen in dunne pijpen al snel even groot zijn als de voorwaartse kracht zodat netto kracht nul wordt en het gas met vaste snelheid uitstroomt. Maar hoe snel? Dat hangt af van hoe snel de wrijving wordt opgebouwd door turbulentie en laminaire stroming in het gas. Notoir moeilijke berekeningen in realiteit die met "versimpelde" aannamen al snel mijlen uit de pas lopen omdat het niet zo simpel is. De bedoelde programma's die Jan noemt zullen dan ook feitelijk weinig berekenen maar meer ervaringsgegevens uit een tabel opdiepen en daarop nog wat berekeningen en aannamen loslaten. Dezelfde problemen doen zich voor met dichtere media dan gas, zoals water uit een tuinslang.
Cindy
op
09 juli 2022 om 20:11
Dan is het moeilijker berekenen dan ik dacht. Hartelijk dank voor het advies! He. Wordt een leuke praktijkoefening.