luchtvochtigheid

E stelde deze vraag op 04 juli 2022 om 19:40.

 Hi, ik vroeg me af hoe je de luchtvochtigheid kan berekenen, is hier een formule voor? En hoe kan een luchtbel ontstaan?

Reacties

Theo de Klerk op 04 juli 2022 om 19:48
Luchtvochtigheid = hoeveel kg water kan in lucht van een bepaalde temperatuur opgelost worden?
Dat is dan 100% verzadigd. 
Zit er minder kg water in de lucht dan is het onverzadigd (bijv. 50% als maar de helft van de mogelijke hoeveelheid in de lucht zit).
Warmt de lucht op dan kan er meer water in oplossen.  Bij 50 graden 100% is bij 52 minder dan 100%. Omgekeerd: bij afkoeling kan er minder opgelost blijven. Bij 48 graden is 100% minder dan bij 50 graden en dus zal water condenseren en op wanden zichtbaar worden (of mist).
(zie relatieve luchtvochtigheid)
E op 04 juli 2022 om 19:54
Dus als ik het dan goed begrijp gaat een vochtige luchtbel hoger de lucht omdat een vochtige luchtbel ook condensatie als energie heeft en een 'normale' luchtbel alleen warmte als energie kan gebruiken?

Maar hoe zit het dan met het ontstaan van een luchtbel onderwater en hoe ontstaat een luchtbel op aarde?
Jaap op 04 juli 2022 om 20:13
Dag E,
• Een algemene formule om de luchtvochtigheid te berekenen, kan ik niet geven. De luchtvochtigheid hangt namelijk af van de omstandigheden: temperatuur, weersomstandigheden, ventilatie enzovoort.
Je kunt de vochtigheid wel op allerlei manieren meten. Bij voorbeeld met een sensor, een haarhygrometer of twee thermometers.
• We onderscheiden de absolute (lucht)vochtigheid en de relatieve (lucht)vochtigheid.
• De absolute luchtvochtigheid is de dichtheid van de aanwezige waterdamp in de lucht:
ρ=(massa van de waterdamp)/(volume van de lucht) in gram per kubieke meter.
De massa van de waterdamp hangt af van je omstandigheden.
• De relatieve vochtigheid is de aanwezige hoeveelheid waterdamp in de lucht, uitgedrukt als percentage van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht.
Je kunt de relatieve vochtigheid berekenen als je de druk van de waterdamp pdamp weet en de temperatuur. Bovenbouw havo/vwo in Nederland: in tabel 13A van BiNaS staat de maximaal mogelijke druk pmax van de waterdamp in de lucht bij verschillende temperaturen (verzadigingsdruk in pascal).
De relatieve vochtigheid is dan (pdamp/pmax)×100%.
De druk van de waterdamp hangt af van je omstandigheden, pmax van de temperatuur.
• Een luchtbel kan op allerlei manieren ontstaan. Bij voorbeeld als je onder water uitademt… of bedoel je iets anders?
Groet, Jaap
E op 04 juli 2022 om 20:16
heel fijn bedankt! 
ik bedoel inderdaad hoe een luchtbel ontstaat als je die onder water uitadement en wat het verschil is tussen die luchtbel en een luchtbel die op het land ontstaat door uitademing?
Jaap op 04 juli 2022 om 20:36
Dag E,
• Wat betreft de luchtbellen: is dit misschien voor het onderwerp 'Aarde en klimaat' (schoolexamen havo) of 'Geofysica' (schoolexamen vwo)?
• Gaat het je om 'bellen' lucht die opstijgen in de atmosfeer, wolkvorming enzovoort?
• Hoe een luchtbel ontstaat als je onder water uitademt: met je spieren breng je de lucht in je longen op een druk die hoger is dan de druk van het water → ademlucht duwt water opzij en er vormt zich een luchtbel. Als je op het land uitademt, gaat dit net zo.
• Je zult je realiseren dat een luchtbel in het water iets anders is dan een dampbel (=waterdamp in vloeibaar water).
• Als je kraanwater langzaam verhit in een pan, zie je eerst kleine bellen ontstaan. Dat is lucht die eerst was opgelost in het water. Bij hogere temperatuur is de oplosbaarheid van lucht kleiner → een deel van de opgelost vormt een luchtbel. Deze belvorming stopt doordat op een zeker moment alle opgeloste lucht als bellen is ontweken.
• Bij voortgaande verhitting gaat het water koken. De kookbellen zijn gevuld met uitsluitend waterdamp. De temperatuur waarbij dit gebeurt, hangt af van de druk en omgekeerd (Binas, tabel 13A). Niet alleen de luchtdruk op het wateroppervlak, maar ook de hydrostatische druk van de waterkolom boven de bel. Bij hoge druk worden dampbellen ineengedrukt → faal, geen dampbel, het water kookt niet.
Als je straks gaat klimmen hoog in de bergen, is de luchtdruk lager → de kooktemperatuur is lager → het water kookt maar is niet 100 graad Celsius → de aardappels zijn minder snel gaar.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)