Krachten die elkaar opheffen

Nikki stelde deze vraag op 30 april 2022 om 20:08.

Hoii, ik heb een vraag over krachten die elkaar opheffen. 

De volgende foto gaat over de derde wet van newton (leerling A duwt leerling B weg, waardoor hij zelf naar achteren beweegt).
In mijn natuurkunde boek staat dat FA op B en FB op A een krachtenpaar vormen. Je kunt ze niet samenstellen tot een resulterende kracht, omdat ze niet op hetzelfde voorwerp werken. 

In een youtube-filmpje die ook over de derde wet van newton ging, ging het over het volgende plaatje (een melkpak die op tafel staat):

In het filmpje werd gezegd dat er geen resulterende kracht is, aangezien de krachten gelijk aan elkaar zijn. 

Mijn vraag luidt als volgt:
Waarom kun je de krachten in plaatje 1 niet samenstellen tot een resulterende kracht, terwijl je de krachten in plaatje 2 wel kan samenstellen tot een resulterende kracht? (In het tweede plaatje werken de krachten namelijk ook niet op hetzelfde voorwerp, één kracht werkt van het melkpak op de tafel, terwijl de andere kracht van de tafel op het melkpak werkt.)

Alvast onwijs bedankt voor de hulp!!

Met vriendelijke groet, 

Nikki 

Reacties

Jaap op 30 april 2022 om 20:31
Dag Nikki,
Je uitleg over de eerste figuur is juist en volledig. De kracht van persoon A op B en de kracht van B op A vormen een krachtenpaar. De krachten van een krachtenpaar roepen elkaar op en werken altijd op verschillende voorwerpen. Daarom kun je ze niet samenstellen tot een resulterende kracht: dat kan alleen als krachten op hetzelfde voorwerp werken. De krachten van een krachtenpaar kunnen elkaar nooit opheffen.

In de tweede figuur stelt de rode pijl de normaalkracht Fn van de tafel op het pak voor.
In de figuur staat niet wat de groene pijl voorstelt. Dat is misschien de bron van de verwarring.

Eerste mogelijkheid: de groene pijl stelt de gewichtskracht Fgew van het pak melk voor. De gewichtskracht is de kracht waarmee het pak melk op de tafel drukt. Dit is wat je beschrijft met
In het tweede plaatje werken de krachten namelijk ook niet op hetzelfde voorwerp, één kracht werkt van het melkpak op de tafel, terwijl de andere kracht van de tafel op het melkpak werkt.
De normaalkracht en de gewichtskracht zijn een krachtenpaar: ze roepen elkaar op en ze werken op verschillende dingen. De normaalkracht en de gewichtskracht kun je daarom niet samenstellen tot een resulterende kracht. Ze heffen elkaar niet op, ofschoon ze even groot en tegengesteld gericht zijn.

Tweede mogelijkheid: de groene pijl stelt de zwaartekracht Fz van de aarde op het melk voor. De normaalkracht en de zwaartekracht vormen geen krachtenpaar, want ze werken op hetzelfde voorwerp namelijk het pak melk. Daarom kun je ze samenstellen tot een resulterende kracht. Saai: de resulterende kracht is nul newton, want in rust op een horizontaal vlak zijn de normaalkracht en de zwaartekracht even groot en tegengesteld gericht. Als de groene pijl de zwaartekracht voorstelt, moet de pijl eigenlijk in het zwaartepunt van het pak melk beginnen.
Duidelijk zo?
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 30 april 2022 om 20:32
Er wordt in dat filmpje blijkbaar een aantal krachtenparen door elkaar gehaald.
OP het melkpak werken 2 krachten, die niet elkaars krachtenpaar zijn maar wel even groot en tegengesteld. Op het melkpak werkt dus netto geen kracht.
Die twee krachten zijn:
- aantrekkingskracht door de aarde (naar beneden)
- normaalkracht van tafel (omhoog)

Er zijn wel 2 krachtenparen waarvan bovenstaande steeds 1 deel zijn:
- het melkpak drukt OP de tafel. De tafel reageert met de normaalkracht.
- aantrekkingskracht OP de aarde door het melkpak.
En aantrekkingskracht is NIET hetzelfde als gewicht. Al zijn ze op aarde vaak even groot en wijzen in dezelfde richting.  Maar een aantrekkingskracht heb je in de ruimte ook, een gewicht meestal niet.

Nikki op 01 mei 2022 om 10:37
Super bedankt voor jullie snelle antwoord! Echt heel fijn, ik begrijp het! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)