Olivier
stelde deze vraag op
06 april 2022 om 16:02.
ik heb een P.O. waarbij een condensator word ontladen bij een onbekende weestand. nu moest ik hier twee modellen van maken in coach 7, de eerste is gelukt maar de tweede kom ik niet uit. Wat is een model dat ik kan gebruiken voor het maken van een Uc t diagram. En vraag drie ´´. Je gaat nu een model schrijven waarbij de vooraf ontladen condensator gelijkertijd wordt opgeladen via een spanningsbron van 15,0 V en de weerstand van 47 kΩ en wordt ontladen via de inmiddels bekende weerstand van proef 2. Maak bij dit model een UC-t-grafiek. Maak ook een grafiek waarin de laadstroom en de ontlaadstroom in één assenstelsel tegen de tijd wordt uitgezet.´´ Bedankt alvast!
Reacties
Olivier
op
06 april 2022 om 16:06
Benodigdheden: -- regelbare spanningsbron -- elektrolytische condensator van 1360 µF -- weerstand van 47 kW -- onbekende weerstand -- digitale multimeter -- schakelaar -- stopwatch Proef 1: De digitale multimeter wordt in deze proef als voltmeter gebruikt. Stel met deze multimeter de spanning van de spanningsbron in op 15,0 V. Zet de spanningbron nu uit! Zorg dat de condensator ontladen is door hem een tijdje kort te sluiten. Bouw het hiernaast getekende schakelschema. Zorg dat de “+” en de “-” van de condensator goed aangesloten zijn en dat de schakelaar open staat. Sluit digitale multimeter als voltmeter parallel over de condensator aan. Laat je schakeling controleren! Zet de spanningsbron aan (met open schakelaar). Op t = 0 sluit je de schakelaar en start je op hetzelfde moment de stopwatch en noteer je elke 15 s de spanning Vc over de condensator. Vul met deze meetgegevens de beide eerste kolommen van tabel 1 in.
Proef 2: We gaan nu de condensator ontladen over de onbekende weerstand. Open de schakelaar. Vervang de bekende weerstand door de onbekende weerstand en verwijder de spanningsbron. Start de meting door op t = 0 de schakelaar S weer te sluiten en tegelijkertijd de stopwatch te starten. Noteer elke 10 s de spanning Vc die over de condensator staat. Vul met deze meetgegevens de beide eerste kolommen van tabel 2 in.
Jaap
op
06 april 2022 om 16:17
Dag Olivier, Met je afbeelding van het modelvenster kunnen we niet de gebruikte waarden, uitdrukkingen of formules zien en is het lastig te zien wat wel en niet goed is in je model. Kun je het Coach-model (*.cma7 of *.cmr7 bestand) hier plaatsen als bijlage, in plaats van als afbeelding? Kun je hier de letterlijke en volledige tekst van alle model-opdrachten plaatsen? Wat is het verband tussen de drie modellen en de twee proeven? Je noemt een 'weerstand van 47 kW'. Echt waar? Groet, Jaap