Simon
stelde deze vraag op
22 maart 2022 om 09:44.
Stephen Hawking beweerde dat voor de oerknal het heelal oneindig klein was, kan het heelal ook oneindig groot zijn? Dan bedoel ik niet dat het uitdijt.
Reacties
Theo de Klerk
op
22 maart 2022 om 10:15
Alles kan want we snappen het niet goed. Oneindig klein of groot heeft het probleem dat vaak dan erbij gedacht wordt dat het een volume is dan blijkbaar in iets groter zit. Het tart je voorstellingsvermogen dat het heelal groot is (ten opzichte van wat?) of klein. Het heelal IS de ruimte. En wij zitten daarin. Oneindig groot en oneindig klein is dan hetzelfde: het is nog steeds het hele heelal. De onderlinge afstand van objecten maakt wel een ander aanzien van dat heelal: eerst alleen puur energie, dan elementaire deeltjes, dan atomen, dan sterren, dan stelsels (dit volgens huidige inzichten). Alles steeds verder uiteen. Maar nog steeds in datzelfde heelal.
Jaap
op
22 maart 2022 om 11:55
Dag Simon, Of het heelal oneindig groot kan zijn, is niet met zekerheid vastgesteld. Al zo'n 2500 jaar geleden meenden sommige Griekse filosofen dat het heelal oneindig groot was. Tegenwoordig kunnen we je vraag niet aan de hand van waarnemingen beantwoorden. Licht en gravitatiegolven hebben sinds de (veronderstelde) oerknal nog slechts een beperkte afstand naar ons kunnen afleggen. Dit begrenst het 'waarneembare heelal'. We kunnen wel vermoeden dat het heelal zich verder uitstrekt dan we kunnen waarnemen, maar zo ver kunnen we niet 'zien' en dan wordt het moeilijk om er met zekerheid iets over te zeggen. Ook theoretisch kunnen we je vraag nog niet beantwoorden. We komen dan op het terrein van de hogere meetkunde en kosmologie. Zoals Theo schrijft, is theoretisch van alles mogelijk. Niet alleen een oneindig uitgestrekt heelal, maar ook een heelal dat 'al oneindig lang bestaat' en het alsmaar ontstaan van talloos veel nieuwe heelallen…Het gaat me zo duizelen, dat ik er maar niet te lang bij stilsta. Groet, Jaap