leren modelleren, cursus

Jan van de Velde stelde deze vraag op 02 maart 2022 om 10:53.

 Dag collega-docenten natuurkunde,

al jaaaaren zie ik hier vraagbaak-onderwerpen langskomen van H/V scholieren die helemaal vastzitten of vastlopen in computermodellen. Ik denk niet dat dat zich beperkt tot de enkele tientallen gevallen per jaar in de vraagbaak hier, het zou me niet verwonderen als dat om het topje van de ijsberg ging. 

Degenen die hier dan komen laten ook vaak merken dat ze eigenlijk geen goed idee hebben van hoe dit soort problemen aan te pakken. Dat ze dan naar deze vraagbaak komen en dan niet zelden heel veel moeite steken in de oplossing van hun probleem via een relatief gebrekkig en tijdrovend medium toont toch in de meeste gevallen een prima motivatie. Ik vermoed ook dat de meeste VWO-ers dit soort puzzeltjes eigenlijk best wel leuk en uitdagend vinden. Vraag is dan, waar ligt dat gesukkel dan aan? 

  • Is er geen verantwoord lesmateriaal voor beschikbaar? Iets wat in eenvoudige stappen uitlegt hoe je een modelleringsprobleem aanpakt, eenvoudig beginnend en stap voor stap uitbreidend? 
  • Is dit puur tijdgebrek in de bovenbouw? Gooi maar in het diepe en laat maar zwemmen? 
  • Is dit een kwestie van gebrek aan bekwame collega's in den lande? Zelf geef ik alleen les in vmbo en onderbouw H/V (wij hebben gelukkig nog twee eerstegraders op school) maar dat is ook niet meer overal en altijd zo. 
  • Is dit een gebrek aan basaal natuurkundig inzicht, dat ze bijvoorbeeld onvoldoende leren om ingewikkelder problemen op te splitsen in eenvoudiger deelproblemen en die stapsgewijs en gestructureerd op te lossen? 
  • Is dit .... ????

En als dat eerste punt hierboven, dat didactisch verantwoorde lesmateriaal, inderdaad niet breed beschikbaar is, waarom dan niet? 

Groet, Jan van de Velde 

Reacties

Theo de Klerk op 02 maart 2022 om 21:35
Er is een aparte, digitale, bijlage bij Overal Natuurkunde over modelleren.
Systematische Natuurkunde wijdt er in hun reguliere hoofdstukken voor vwo 4 mechanica aandacht aan.

Het grote probleem: vaak wordt het modellerendeel overgeslagen in de les (te veel gedoe? Geen middelen om het achter een pc te oefenen? Geen licensie voor Coach? Kost zeeën aan tijd. Andere redenen?)
De leerling blijft dan onwetend achter en maar een enkeling heeft interesse het dan zelf uit te zoeken.

Tot het examen daagt. Tot voor kort was het vrijwel elk examen raak met een opgave in grafische en in tekst mode. Tegenwoordig is het niet meer elk examen raak en bovendien lijkt de grafische mode het te hebben afgelegd ten gunste van de tekstmode. 
Wie weet... verdwijnt het ooit weer eens uit het curriculum. Hoewel een onmisbaar stuk gereedschap voor natuurkundigen is modelleren ook wel erg pc-programmeren gericht en hoewel stapsgewijze verandering van waarden (zeker voor niet algebraische oplossingen) onmisbaar is bij bijv. wrijvingsinvloeden, heeft men het al zwaar genoeg blijkbaar met het onthouden (begrijpen?) van formules (onnodig, maar een onuitroeibaar idee over natuurkunde).
Gert Kiers op 04 maart 2022 om 10:08
In mijn ogen heeft het (in mijn ogen ook belangrijke) modelleren het nadeel dat de leercurve steil is. Het vergt een wat ander denkpatroon. Bijvoorbeeld het =-teken, liever := is al zo'n obstakel. Hoezo v = v + dt? Hoe kan dat? en niet iedereen pikt dat snel op. Je hebt als leerling en docent tijd nodig. En die is er niet. 

Ben het helemaal eens met Theo dat programmeren een onmisbaar gereedschap is voor de natuurwetenschappen en techniek, en dus waard om op zijn minst aangestipt te worden in het VO.
Theo de Klerk op 15 maart 2022 om 16:20
Binnenkort vanuit bijscholingscursussen UvA/VU als "Beta Partners":


Volg deze link naar BetaPartners

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)