systeembord

BG stelde deze vraag op 25 februari 2022 om 17:08.

 ik wil een systeembord maken dat afstand meet. Hoe meet je afstand met een systeembord?

Reacties

Jaap op 25 februari 2022 om 17:26
Dag BG,
Sluit bij voorbeeld een geschikte afstandssensor op het systeembord aan op een AD-omzetter. Zo wordt de afstand vertaald in een combinatie van lage en hoge uitgangen van de AD-omzetter. Een AD-omzetter met vier uitgangen geeft een meetresultaat in een van de 16 intervallen waarbinnen de afstand kan liggen.
Groet, Jaap
BG op 25 februari 2022 om 18:23
Bedankt voor de reactie. Alleen heeft onze school geen afstandssensor. MAar ik zag op internet dat die relatief makkelijk zelf te maken zijn. Maar kan je die dan aansluiten op het systeembord? https://www.youtube.com/watch?v=ylLcBDohsQ0
Jaap op 25 februari 2022 om 19:03
Dag BG,
Een eis voor een sensor die wordt aangesloten op een sensorschakeling van een systeembord van CMA, is dat de afgegeven sensorspanning tussen 0 V en 5 V ligt.
Van de film heb ik slechts een fragment gezien. De sensor lijkt te reageren door een led wel of niet te laten branden. Hoe wil je dit combineren met een systeembord, zoals je oorspronkelijk vroeg? Met een lichtsensor bij de led? Dan is het resultaat alleen 'de werkelijke afstand is wel of niet groter dan de zekere referentieafstand' waarbij de film-sensor reageert.
Alternatief: span een niet-geïsoleerde weerstandsdraad (constantaan, nichroom of iets dergelijks) langs het meettraject. Sluit een (practicum)voeding van 4 à 5 volt aan op de draad. Maak een schuifcontact dat kan glijden langs de draad. De te meten afstand is van de geaarde uiteinde van de draad tot het schuifcontact. Sluit de geaarde pool van de voeding en het schuifcontact aan op de AD-omzetter van het systeembord. De 'sensorspanning' tussen deze twee is recht evenredig met de afstand ertussen.
Groet, Jaap
BG op 25 februari 2022 om 19:19
Bedankt voor de reactie!
Theo de Klerk op 25 februari 2022 om 19:55
Er zijn allerlei soorten sensoren die op school niet aanwezig zijn. Vaak geven ze een spanning tusseen 0 en 5 V af en worden dan gesimuleerd door een variabele spannings-element dat je tussen 0 en 5 V laat varieren en zo nabootst wat je als spanning zou krijgen als iemand een sensor nadert, een lichtstraal onderbreekt, te zwaar wordt of wat men dan ook maar wil detecteren via een echte sensor.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)