Floris
stelde deze vraag op
14 februari 2022 om 21:04.
Hoi,
ze vragen om aan te tonen dan de elektrische veldsterkte/ magnetische veldsterkte dezelfde eenheid heeft als de snelheid.
Ik kom hier niet uit.
Ik dacht zelf voor de teller;
[B] = Wb = V s = J c^-1 s ....
Maar hoe komen ze dan bij deze uitwerkingen?
Ik snap hem niet.
Alvast dank, Floris
Reacties
Jaap
op
14 februari 2022 om 21:35
Dag Floris, Vooraf: de grootheid B die we bij voorbeeld tegenkomen in de formule voor de lorentzkracht, heet eigenlijk "magnetische inductie". In veel schoolboeken krijgt B de onjuiste naam "magnetische veldsterkte"; dat is iets anders. Voor de magnetische inductie B vind je in Binas tabel 4 de eenheid T=Wb·m–2. De weber (Wb) is de eenheid van magnetische flux; 1 Wb=V·s. De volt (V) is de eenheid van elektrische spanning; 1 V=1 J·C–1. De joule (J) is een eenheid van arbeid; 1 J=1 N·m. En nu maar combineren… Groet, Jaap
Theo de Klerk
op
14 februari 2022 om 23:34
De veldsterkte E is gedefinieerd als de kracht per ladingseenheid (F = Eq, dus E = F/q en daarmee in eenheden uitgedrukt [E] = [F]/[q] = N/C )
De magnetische inductie B (soms inderdaad als "magnetische veldsterkte" aangeduidt) heeft de eenheid tesla, maar kan ook in andere eenheden worden geschreven. Zo speelt B in de lorentzkracht de rol F = BIL of B = F/(IL) zodat in eenheden [B] = [F]/([I][L]) = N/(Am)
Dus E/B heeft dan als eenheden ( N/C ) / ( N/(Am) ) = NAm/(NC) = Am/C
Voor de stroomsterkte geldt dat 1 A gelijk is aan 1 C lading per tijdseenheid: C/s dus daarmee kun je Am omschrijven naar Cm/s en daarmee Am/C = Cm/s /C = m/s