Magnetische permeabiliteit vacuüm/lucht

Indy stelde deze vraag op 09 februari 2022 om 18:19.

Goedemiddag,

ik heb een proef gedaan mbt de magnetische permeabiliteit . In Binas - tabel 7a - staat  de magnetische permeabiliteit van vacuüm. Deze proef hebben wij niet in een vacuüm uitgevoerd. Weet iemand wat de invloed is dat de proef in lucht uitgevoerd is in plaats van vacuüm?

groetjes, Indy

Reacties

Theo de Klerk op 09 februari 2022 om 19:04
Bijna niks.

μlucht = μμr,lucht
met voor μr,lucht ≈ 1
Jaap op 09 februari 2022 om 19:25
Dag Indy,
In een stof krijgt de magnetische permeabiliteit van het vacuüm een correctiefactor. Die heet de relatieve magnetische permeabiliteit μr. In een formule komt dan μr·μ0 in plaats van μ0.
Waarden voor verschillende stoffen kun je vinden in
https://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism)
Groet, Jaap
Rienk op 04 oktober 2022 om 18:25

Indy stelt een heel intelligente vraag waar zij een incompetent antwoord op krijgt.

Kan er bliksem bestaan in de vacuum van de ruimte?

Permeabiliteit van vacuum is NIET hetzelfde als de permeabiliteit van lucht. Bliksem heeft een hoger wattage dan de permeabiliteit van lucht kan weerstaan, die dus van insulator naar conductor gaat. Gebeurt hetzelfde in een vacuum?

Ik denk het niet.

Jaap op 04 oktober 2022 om 18:48
Dag Rienk,
Als mijn bovenstaande antwoord op Indy's vraag niet juist is, hoor ik graag wat eraan schort. Ik leer graag van mijn fouten, zodat ik mijn antwoord kan verbeteren.
De antwoorden van Theo en mij komen op hetzelfde neer. We zeggen beiden dat de permeabiliteit van vacuüm niet precies gelijk is aan die van lucht.
Over bliksem hebben Theo en ik niet geschreven, aangezien Indy's vraag daar niet expliciet over gaat.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 04 oktober 2022 om 18:57
Deze topic gaat over de permeabiliteit van stoffen voor magnetisme. 

Rienk lijkt dat te verwarren met de geleidbaarheid van stoffen voor elektrische stroom. 

Dat zijn twee heel verschillende eigenschappen voor twee heel verschillende verschijnselen
Veronica op 16 augustus 2023 om 15:04
Terwijl ik het bovenstaande las vroeg ik me af hoe vacuum uberhaupt een permeabiliteit (en ook een permittiviteit) groter dan nul kan hebben. Of is dat een hele rare gedachtenkronkel?
Theo de Klerk op 16 augustus 2023 om 16:00
Nee, dat is geen gekke kronkel, maar daarmee associeer je permeabiliteit als iets wat stof-afhankelijk is. Dat is ook zo (gegeven μr of εr) in veel gevallen, maar dit is steeds in vergelijk met de eigenschap in vacuum (in "niks"), μ0 en ε0 . En die waarden zijn (natuurlijk) niet nul - dan hebben de relatieve permeabiliteit/permittiviteit geen zin gehad.

"De (absolute) permeabiliteit μ van een medium is de mate waarin het medium een extern magnetisch veld geleidt."  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetische_permeabiliteit) en een magneetveld kan bestaan in vacuum (maar ook in weekijzer en andere stoffen). 
Veronica op 16 augustus 2023 om 23:50
Blijft moeilijk voor me om voor te stellen dat 'niks' een bepaalde permeabiliteit of permittiviteit heeft. Maxwell was ongetwijfeld veel intelligenter dan ik ;-) Toch bedankt, Theo!
Theo de Klerk op 17 augustus 2023 om 01:10
Het feit dat magnetische en elektrische velden door vacuum kunnen bewegen is de enige reden dat we zonlicht ontvangen. Als dat nergens heen zou kunnen zou de zon zichzelf steeds verder opwarmen en kan energie nergens heen... leuk voor de sci-fi verhalen...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)