klimaatopwarming en infrarood
Lonnie stelde deze vraag op 20 januari 2022 om 08:53.Ik probeer het proces van opwarming van de dampkring te begrijpen en de rol die Infrarood daarbij speelt. Als ik het goed begrepen hebt, is maar de helft van het licht dat de zon uitstraalt zichtbaar voor het menselijk oog. Het infrarode spectrum is voor ons niet zichtbaar, maar wordt omgezet in warmte wanneer licht een object raakt. Objecten absorberen dan een deel van het infrarode licht waardoor het object warm wordt, en reflecteren een deel van het infrarode licht. Ik begrijp dat alle objecten die warmer zijn dan 0 graden kelvin, infrarood uitstralen.
Dus er lijken twee manieren te zijn waardoor warmte in de dampkring komt: door IR reflectie en door IR straling. Infrarood wordt niet alleen door de zon geproduceerd, voor zover ik begrijp. Bijv. warmbloedigen zoals mensen kunnen zelf ook warmte produceren en stralen hierdoor ook infrarood uit.
als je een infrarood-pass filter op de lens van de fotocamera schroeft, worden groene bladeren van bomen licht van kleur: waarschijnlijk omdat ze infrarood licht reflecteren. Tevens worden de zwarte winterjassen die mensen dragen licht van kleur.
Mijn 1e vraag: Waardoor worden de winterjassen licht van kleur? Zien we in dat geval infrarood straling van de lichaamswarmte van de mens? Of isoleert de jas, en reflecteert deze hierdoor infrarood? Ziet een camera met IRfilter een verschil tussen infrarode straling die gereflecteerd wordt en infrarode straling die door het object zelf uitgestraald wordt?
Mijn 2e vraag gaat over wolken: Ik lees dat waterdamp een broeigas is, en warmte absorbeert, maar ik lees ook dat wolken de aarde koeler maken door zonlicht (en dus waarschijnlijk ook licht in het infrarode spectrum) te reflecteren. Maken wolken de aarde nu koeler of warmer?
Met een infrarood filter op de camera krijgen luchten meer tekening. Waardoor komt dit? Zie je dan welke delen van de wolken warmte absorberen en welke delen infrarood reflecteren?
Reacties
Een meetinstrument registreert IR en kan geen onderscheid maken tussen reflectie, emissie e.d. IR is IR. Zo min als er verschil is tussen scharrelei en biologisch ei, natuurlijke suiker en toegevoegde suiker enz. Als de criteria waarop wordt gemeten identiek zijn, is er geen onderscheid te maken.
Door zonlicht te reflecteren zodat het de aarde niet bereikt, voorkomt het dat de aarde opwarmt. Koude zomerdagen komen met zwaar bewolkt weer.
Tegelijkertijd houdt het warmte van het aardoppervlak tegen als een deken. Daardoor kan de aarde warmte niet het heelal instralen en afkoelen. Bewolkte dagen hebben warmere nachten omdat de warmte niet kan ontsnappen.
Wolken doen dus 2 dingen en de effecten worden opgeteld en kunnen positief of negatief uitvallen. Maar overdag is er zon en zal reflectie een grote rol spelen waarbij de aarde minder opwarmt maar wel ook al warmte uitstraalt, 's nachts is er geen zon en is er alleen uitstraling die door wolken kan worden tegengehouden.
Een infra-rood filter (net als UV filters) houden die straling tegen. Daardoor bereiken ze de filmemulsie niet. Die is iets anders gevoelig dan het oog en meer voor IR gevoelig en uit dit door fletsere foto's. Zo'n filter voorkomt dat zodat de foto er beter uitziet.
Een IR filter houdt IR tegen, een geel filter laat alleen geel licht door. Bij "filter" denk je misschien aan doorlaten, maar bij IR betekent het woord precies het tegengestelde,