Coulombkracht, veldsterkte, potentiële elektrische energie en potentiaal

Fe stelde deze vraag op 12 december 2021 om 16:32.

Dag

Wat is het verschil tussen coulombkracht, veldsterkte, potentiële elektrische energie en potentiaal? In het begin toen het werd uitgelegd door de docent kon ik deze nog uit elkaar houden, maar nudat ik het moet leren haal ik ze door elkaar. Wat is wat juist?

Alvast bedankt

Fe

Reacties

Theo de Klerk op 12 december 2021 om 17:00
kracht = kracht = kracht
Of het nu door gravitatie, elektrische lading, veren of andere oorzaken komt. Coulomb kracht is de kracht tussen elektrisch geladen objecten, eenheid N

veldsterkte (E) = elektrische kracht per coulomb lading, dus  N/C

potentiaal (U)  = energie in veld per coulomb lading, dus J/C

potentiele elektrische energie (Eelek)  = de energie van een geladen voorwerp  in een elektrisch veld. Voor een lading van q coulomb dus Eelek = Uq
Jaap op 13 september 2022 om 21:36
In aanvulling op het bovenstaande…
• We nemen een metalen bol B met een netto elektrische lading Q. Een deeltje D met een massa m en kleine lading q bevindt zich op een afstand r vanaf het middelpunt van de bol. D is buiten de bol.
• De coulombkracht Fe op D is de kracht die B op D uitoefent als gevolg van hun elektrische ladingen. De coulombkracht heet ook wel elektrische veldkracht of elektrostatische kracht.
In formulevorm $F_\text{e}=f\cdot\frac{q\cdot Q}{r^2}$ met f is de 'constante in de wet van Coulomb', Binas tabel 35D2 en 7A.
Een kracht is hetgeen D een versnelling kan geven volgens de tweede wet van Newton.
• De elektrische veldsterkte op de plaats van D is E=Fe/q (niet Fe/Q). Voor de veldsterkte wordt ook wel de kromme 'schrijfletter' E gebruikt, om te laten zien dat het iets anders is dan energie E. Zie Binas tabel 4, 'elektrische veldsterkte'.
• De potentiële elektrische energie Ee is de energie die D heeft als gevolg van zijn plaats in het elektrische veld van B.
In formulevorm $Ee=-f\cdot\frac{q\cdot Q}{r}$ met Ee=0 als D 'oneindig ver' van B is.
• De elektrische potentiaal V op de plaats van D is de potentiële elektrische energie Ee gedeeld door q (niet gedeeld door Q).
Als D gaat naar een plek met een andere potentiaal, doorloopt D een potentiaalverschil ΔV. Een elektrische spanning U is hetzelfde als een potentiaalverschil ΔV (Binas tabel 4, 'elektrische spanning').
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)