Maximale trekkracht op papier

antwan stelde deze vraag op 22 november 2021 om 11:27.

 Goeiemiddag,
Ik loop stage op een plek waar ze papier oprollen in cilinders. ik moet nu een onderzoek uitvoeren om er achter te komen met hoeveel kracht ze aan zo een vel kunnen trekken zodat ze op elke rol evenveel papier hebben en zo strak mogelijk zonder dat het scheurt.

als iemand enig idee heeft welke gegevens ik nodig heb en formules zou dat mij erg helpen.

Reacties

antwan op 22 november 2021 om 11:35
om het ff simpel te zeggen: stel je heb een A4tje. Hoe bereken ik met hoeveel kracht ik eraan kan trekken als er aan beide uiteinden wordt getrokken.
Theo de Klerk op 22 november 2021 om 11:48
Een heleboel info over papier vind je hier: (kijk vooral bij "strength properties" en "Ply Bond" en "tensile strength")  https://paperonweb.com/paperpro.htm
Maar aan papier trekken tot het scheurt is afhankelijk van veel papiereigenschappen:
  • dikte papier
  • soort papier (lange vezels houden langer dan korte)
  • trekkracht (ply bond - zo'n 200 J/m2  - een vreemde eenheid in mijn ogen (energie/oppervlak) ) of duwkracht ("strength")  zoals papieren zakken die niet mogen scheuren (zo'n 200 kPa druk gemiddeld)
Jan van de Velde op 22 november 2021 om 13:24
En niet te vergeten: de optimale verdeling van die trekkracht. 

Theo de Klerk

  • trekkracht (ply bond - zo'n 200 J/m2  - een vreemde eenheid in mijn ogen 

 misschien minder vreemd als we joule vertalen naar newtonmeter, waarna er N/m overblijft. De kracht die je kunt uitoefenen op een vel papier van een meter breed: en dat zou ik een heel gewone eenheid vinden. 

Breid dat uit naar de dikte, (zelfde soort papier maar dikker) en je hebt weer gewoon de standaard eenheid van treksterkte terug, N/m². Is mogelijk minder vanzelfsprekend omdat we een vel papier meestal toch tweedimensionaal gebruiken.

Maar inderdaad vreemd om dat in termen van energie te gaan schrijven. 

groet, Jan
Theo de Klerk op 23 november 2021 om 16:42
Een proefneming lijkt me op zijn plaats. Een stuk papier moet goed vastgeklemd zitten en dan aan twee kanten eraan trekken tot het scheurt. Dat is simpeler gezegd dan gedaan want de kans is er dat niet helemaal recht getrokken wordt en dat via een beetje zijdelingse kracht het papier gewoon afscheurt (van de ene naar de andere kant) ipv "ineens" over de hele lengte te scheuren. 

Een manier om de kracht te kennen (gewicht aan beide zijden) zou een onderstaande opstelling kunnen zijn - al moet je dan weer uitkijken dat het ombuigpunt niet als mes gaat werken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)