Lift naar beneden
Anoniem stelde deze vraag op 18 november 2021 om 20:49.Als je in een lift staat en je naar beneden gaat, wordt je gewicht lichter. Heeft dit te maken met dat je een versnelling krijgt?
Reacties

als die lift naar beneden versnelt, wat betekent dat dan voor de spankracht in de liftkabel?
(tip: in dit soort gevallen kan het helpen in extremen te denken: stel dat die lift naar beneden versnelt met 9,81 m/s², wat is dan de spankracht in die kabel?)
Groet, Jan
ik denk dat de spankracht dan toeneemt, want f = m x a maar veder dan dit kwam ik niet
Kracht = massa x versnelling
De kracht (gewicht) verandert omdat de versnelling verandert (sneller omhoog of omlaag). De massa blijft gelijk. We nemen aan dat de persoon de lift niet onderspuugt en daardoor zelf lichter wordt. (maakt voor de lift verder geen verschil: of je nu persoon met maaginhoud of zonder maaginhoud maar met maaginhoud op de vloer moet ophijsen of laten zakken kost evenveel kracht)
Stel, de lift versnelt met 1 m/s² naar beneden. De zwaartekrachtversnelling is nog steeds 9,81 m/s² naar beneden, maar nu levert de kabel een versnelling van 8,81 m/s² naar boven (netto gaat de lift dus met een versnelling van 9,81 - 8,81 = 1 m/s² naar beneden) .
Het gewicht van de lift is nu Fspan = gewicht = m·aspan = 1000 x 8,81 = 8 810 N.
Maar stel dat die kabel breekt: dan gaat de lift ineens versnellen met 9,81 m/s², naar beneden. De spankracht in de kabel is dan nul: en het gewicht van die lift ook, want die wordt door niets meer tegengehouden: Fspan= gewicht = m·aspan = 1000 x 0 = 0 N......gewichtloos.
en stel je wil de lift naar BOVEN versnellen met 1 m/s² : de kabel moet dan niet meer alleen de zwaartekrachtversnelling compenseren, maar tevens een versnelling naar boven leveren.
Fspan = gewicht = m·aspan = 1000 x 10,81 = 10 810 N
zo duidelijker?
Nu snap ik het dank u wel!! Als ik later weer vragen om hetzelfde onderwerp heb, kan ik dan weer hierover vragen stellen??
Sarvin
Dus eigenlijk is het dat bij een versnelling van bijvoorbeeld 2 m/s^2 je lichter bent dan bij een vertraging van -3 m/s^dat hangt er van af welke kant het op gaat: als de lift naar boven gaat en dan met 3 m/s² begint te vertragen dan word je lichter
Sarvin
Als ik later weer vragen om hetzelfde onderwerp heb, kan ik dan weer hierover vragen stellen??
Vragen stellen mag altijd, daar is deze vraagbaak voor bedoeld: maar wel altijd eigen inbreng: we zijn geen digitaal antwoordenboekje.
groet, Jan
ik moet voor natuurkunde een po maken over bewegingen en wij kozen voor de beweging van de lift. Vond het ook raar om in de lift te staan met een weegschaal.
Sarvin
Vond het ook raar om in de lift te staan met een weegschaal.maar dan heb je toch je vraag
hoe verandert het gewicht t.g.v. de snelheidsverandering op basis van de geleverde kracht van de lift?
al uit ondervinding kunnen beantwoorden? Want dan heb je onvermijdelijk startend naar beneden een lager gewicht geconstateerd.
Sarvin
..//.. als we beneden zijn. dat klopt niet. Je gewicht is alleen maar minder zolang de lift naar beneden VERSNELT.
Dat is bij het optrekken in benedenwaartse richting, of bij het afremmen in bovenwaartse richting.
Constante snelheid (en ergens ZIJN betekent constante snelheid 0 m/s) levert geen gewichtsverandering.
Bij naar beneden gaan is het net andersom: minder versnelling om te gaan zakken, meer versnelling om af te remmen tot stilstand.
In alle gevallen is de lift-versnelling naar boven gericht, de zwaarte-versnelling naar beneden.
De resultante van die twee bepaalt of de netto beweging naar boven of beneden is.
Bij a < 0 m/s2 wordt van een vertraging gesproken (omdat de snelheid dan afneemt)
sarvin
Er is een vertraging op het einde dacht ik.dat ja. Die lift moet remmen.