formules herkennen
Ümit stelde deze vraag op 03 november 2021 om 15:59.ik merk dat ik het lastig vind om formules te herkennen hebben jullie tips?
Reacties
Geen idee wat jij bedoelt met formules "herkennen" .
geef eens een voorbeeldje van een situatie waarin jij moeilijk een formule "herkent"?
Groet, Jan
Beste Ümit,
Ik weet niet precies wat je bedoelt met "lastig vind[en] om formules te herkennen", maar hier een paar tips.
Maak per hoofdstuk een overzicht van alle grootheden, eenheden en de bijbehorende symbolen. Als je die goed in je hoofd hebt zitten, dan kun je informatie uit een opdracht makkelijker vertalen naar iets als grootheid + eenheid. Een zin als "de auto beweegt met een constante snelheid van 20 meter per seconde", kun je dan makkelijk opschrijven als v = 20 m/s. Daarna bedenk je je waarschijnlijk dat die letter v onderdeel is van één of meerdere formules die je kent.
Het is ook handig om een overzicht te maken van alle formules uit een hoofdstuk en daarbij te noteren wanneer je die formule mag gebruiken, dus welke voorwaarden zijn er. De formule v = s * t is bijvoorbeeld alleen geldig als de snelheid constant is of als je de gemiddelde snelheid v kent over de hele rit met tijdsduur t.
Hopelijk kun je hier iets mee!
Bijlagen:
Als je hiermee bezig bent heb je ongetwijfeld de beschikking over een formuleblad, zoals bijvoorbeeld uit BINAS?
dit tegeltje helpt:

in die voorbeeldopgave heb je gegeven:
v
t
F
E
en gevraagd wordt:
η
Met die gevraagde η kun je twee formules vinden:
Tja, dat wordt'm niet, want je hebt maar één E, en geen P .
Dan schakelen we over op oma's tegeltje: we kunnen niet wat we willen, dus moeten we maar willen wat we kunnen.
v, t, F, E.
Kunnen we met twee (of drie) van deze grootheden nog andere grootheden berekenen?
Scrollend door geheugen en formulebladen:
s = v×t
P = E/t
P = F×v
misschien nog wel meer?
en ga die dan maar eens eerst uitrekenen. Of ze je dichterbij een uiteindelijke oplossing brengen is de vraag, maar niks doen levert in elk geval niks op. Je breidt zo in ieder geval je set van 4 gegevens uit tot 7 of meer. Je had al geconcludeerd dat een extra E, of twee P's, wel handig zouden kunnen zijn. En die springen nu ineens voor je voeten.
En op deze manier werkend hoef je niks te "herkennen", maar ben je gewoon gestructureerd op zoek. Je zet misschien wel eens een stap in een doodlopende zijweg, maar je vindt onvermijdelijk uiteindelijk de oplossing (of in een onvolledige opgave, uiteindelijk welke grootheid echt ontbreekt om een definitief antwoord te kunnen geven).
Groet, Jan
toppertje
Groet, Jan