Gewichten van een klok

ijsbrand stelde deze vraag op 26 januari 2006 om 19:21.
Ik heb een vraagje over een klok.

Twee gewichten van allebei 2,534231 kg hangen aan een klok, de ene hangt een meter lager dan de andere. Is het dan zo dat die van een meter lager zwaarder trekt aan de klok, en zo ja, waarom dan?

Reacties

Jaap op 26 januari 2006 om 22:50
Dag IJsbrand,

Met gewone meetinstrumenten (krachtmeters, veerunsters) kun je niet vaststellen dat het ene gewicht harder aan de klok trekt dan het andere. Gewone instrumenten zijn daarvoor niet nauwkeurig genoeg.

De massa van 2,534 231 kg is opvallend nauwkeurig aangegeven. Misschien moeten we daarom ook aan een heel klein krachtverschil denken. Dat kan onder andere ontstaan doordat het bovenste gewicht is iets verder (1 m) van het middelpunt van de aarde verwijderd is. Zodoende ondervindt het een iets kleinere zwaartekracht. Dit gewicht trekt iets minder hard aan de klok.

Het onderste gewicht trekt aan de klok met een kracht van ongeveer 24,8 newton. De kracht van het bovenste gewicht is ongeveer een miljoenste newton kleiner. Het verschil zo klein dat je er met gewone practicumspullen niets van merkt. (De newton is de eenheid van kracht.)

Ten slotte, de meter langere ketting speelt ook mee. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)