Eenheid inhoud batterij

Justin stelde deze vraag op 06 september 2021 om 07:57.

Goedemorgen,

Ik vroeg me af welke eenheid er minder wordt naarmate je een batterij langer gebruikt. Als de tank van een auto leegloopt kunnen we dat aanduiden met iets als 'er is 10 liter uit de tank, er zit nu nog 50 liter in'. Hoe vertalen we dat naar een batterij? Een volle batterij heeft bijvoorbeeld 100 ampère en een half lege batterij nog maar 50 ampère? Of gebruiken we een andere aanduiding? Ik hoop dat mijn vraag zo duidelijk is, ik kan het antwoord niet zo snel via Google vinden. 

Reacties

Jan van de Velde op 06 september 2021 om 08:29
Dag Justin,

die eenheid is ampère-uur (Ah). 
40 ampère-uur wil zeggen dat de batterij in theorie 40 ampère kan leveren gedurende één uur, of 80 ampère gedurende een half uur, of 20 ampère gedurende 2 uur, enzovoort.

 

dus: capaciteit = stroomsterkte x tijd 

De sommetjes hierboven zijn theoretisch. In de praktijk kan dat aardig afwijken: bij hogere stroomsterktes duurt dat minder lang dan je berekent, bij afwijkende temperaturen wijkt dat ook af.
Voor duurdere batterijen kun je daarvoor bij de fabrikant zonodig grafieken krijgen.

Groet, Jan 
Nick op 06 september 2021 om 08:31
Goedemorgen Justin!

De hoeveelheid liters benzine die maximaal in een auto kan is goed te vergelijken met de de capaciteit van een batterij. Batterijen geven (bij benadering) een constante spanning, maar een variabele stroomsterkte. Die stroomsterkte is afhankelijk van wat voor apparaat er is aangesloten op de batterij, om preciezer te zijn de weerstand van het apparaat of het vermogen van het apparaat.

De stroomsterkte die de batterij geeft kun je meten of berekenen met  of met 

De capaciteit van de batterij vertelt je hoe groot de stroomsterkte is die de batterij één uur lang kan geven. De standaard eenheid hiervoor is de ampère-uur (Ah), maar de milliampère-uur (mAh) wordt ook vaak gebruikt. Een capaciteit van bijvoorbeeld 3,0 Ah betekent dat de batterij één uur lang 3,0 A aan stroom kan leveren.

Het verband tussen capaciteit C, stroomsterkte I en tijd t is:



met C in (m)Ah, I in (m)A en t in h. 

Stel dat de batterij een grotere stroom moet leveren, dan kan dat ook, maar de batterij is dan sneller leeg. Een stroom van 6,0 A kan bijvoorbeeld een half uur worden geleverd. Een kleinere stroom kan natuurlijk langer worden geleverd. 1,0 A kan drie uur lang.
Theo de Klerk op 06 september 2021 om 11:50
Benzine in een tank laat zich vergelijken met voor stroom beschikbare lading in een batterij.
De eenheid Ah is feitelijk A = lading/seconde,  h = 1 uur = 3600 seconde. Dus A.h  is een hoeveelheid lading. Die neemt langzaam af doordat het wegstroomt (A = lading/seconde = stroomsterkte, soort (ont)ladingssnelheid)
In feite verdwijnt er geen lading, maar wel de energie die de lading aanvankelijk had.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)