Vliegtuig in gebouw

Jos stelde deze vraag op 29 augustus 2021 om 07:01.

 Een poosje terug sprak ik een bevriend piloot die me vertelde dat een vliegtuig zeer dun en kwetsbaar materiaal beval , een vogel kan volgens hem al flinke schade aan de neus toebrengen . Toen zag ik poosje later de beelden van het vliegtuig dat tegen een van de zwaar gepantserde gebouwen van het  World Trade Crnter aan vloog . Hij gaat daar dwars doorheen . Maar het gebouw had van die stalen behuizingen en was oersterk . Mijn vraag is waarom het vliegtuig erdoor kwam , volgens mij had het te pletter moet slaan en de brokstukken hadden meteen langszijn naar beneden moeten vallen . Net zoals een ei met 1000 km per uur niet in staat is grote schade aan te brengen aan een muurtje  Het gaat er niet dwars doorheen maar spat alleen maar harder uit elkaar volgens mij ? 

Reacties

Theo de Klerk op 29 augustus 2021 om 07:47
Een vliegtuig is van licht materiaal gemaakt zodat er minder gewicht hoeft te vliegen. Maar het is niet van zilverpapier. En een grote Boeing aanzienlijk minder dan een klein sportvliegtuigje. Een vogel doet dan ook weinig kwaad - behalve als het in de motor gezogen wordt en deze daardoor vernield wordt. Gezien de hoge vliegsnelheid is alles wat met het vliegtuig op ramkoers ligt potentieel gevaarlijk: de impulsoverdracht Δp resulteert in een kracht op het vliegtuig. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak en de "kreukelbaarheid" heeft dat veel of weinig gevolg op het toestel. Een vliegende baksteen is erger dan een meeuw.

Een stevig vliegtuig  (dat zich niet met een (Molotov)ei laat vergelijken) dat met hoge snelheid de Twin Towers invliegt heeft een fractie van de massa van het gebouw. De impulsoverdracht en kracht zal vooral op het gebouw zijn: het vliegtuig kreukelt of breekt hierbij. Het wordt door het gebouw gestopt (nadat het een stuk binnendringt) en vliegt er niet dwars doorheen. Een nog bijna volle tank kerosine zal makkelijk vlam vatten. De hitte die daarbij vrijkomt ontregelt de ondersteuning tussen de verdiepingen en de bovenste lagen storten naar beneden. De krachten die daarbij loskomen doen ook de lagere verdiepingen instorten: tegen zoveel geweld is de draagstructuur niet berekend.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)