Het pad dat water volgt bij een T-splitsing

Thomas stelde deze vraag op 11 juli 2021 om 21:32.

Hoi,

Ik ben bezig met het aanleggen van een zwemvijver. Ik zit met het "vraagstuk" dat ik enerzijds onder water, water wil laten instromen, maar anderzijds had ik ook graag boven water een heel klein straaltje gehad voor wat watergeluiden. Ik wil liefst geen krachtige waterstral die lawaai maakt. Maar gewoon iets kleins dat wat klatert.

Het water zou via een buis van 110mm op 50 cm onder de waterspiegel ingestuwd worden door de pomp die zich aan de andere kant van de vijver bevindt. Die zou, in theorie rond de 20 m3 per u sturen. Om een idee te hebben.

Ik dacht om net voor de vijver in die buis een T-stuk te steken met een verval naar bvb 50mm, en dan een bochtje van 90° en erdoor. Dan binnen de vijver zou ik eventueel een stop op die buis van 50 mm steken en een klein flexibel buisje daar inboren die dan boven het water zou uitkomen.

Ik heb zitten kijken naar dingen als wet van Bernouilli, Pitot buis, communicerende vaten, maar ik ben er nog niet uit. Enerzijds denk ik dat door de wet van de communicerende vaten het water geen enkel reden heeft om het pad in het T stuk omhoog te volgen eens daar het zelfde niveau bereikt is van de vijver.

Maar misschien is er toch een zeker stroming en wordt het water daar door een kleinere opening geperst wat me net geeft wat ik wil. Wat denken jullie?

 

Reacties

Theo de Klerk op 11 juli 2021 om 21:43
Door de luchtdruk zal water overal gelijk hoog ("waterpas") staan. Er is dus geen enkele reden om met een luchtdruk die op zowel de kleine buis als de grote waterplas druk te verwachten dat het water "uit zichzelf" (d.w.z. onder invloed van luchtdruk) van zwembad in buisje zal overstromen.
Tenzij je een pomp aansluit...
(en voor "omhoog kruipen" voor capillaire werking is je buisje ongetwijfeld te breed - en zou het werken dan vult de buis zich maar stroomt niet over (want hoger is er geen capillair meer) en is het stroompje sowieso bijzonder gering (als je de buiswand halverwege doorprikt) )
Thomas op 11 juli 2021 om 21:51
Klopt, maar er is dus een pomp aangesloten waar de pijl is. Maar ik vraag me dus af waarom het water "omhoog" door het T-stuk zou gaan als het ook gewoon rechtdoor kan. Maar ik vrees dat dit idd tot niets zal leiden. 

Tenzij ik de buis van 110 "afknijp" zodat er meer water toekomt dan er wegmoet. Maar dan gaat mijn rendement van de pomp natuurlijk omlaag.
Jan van de Velde op 11 juli 2021 om 21:59
Dag Thomas,

wat je wil is betrekkelijk eenvoudig te realiseren: zet een klep op het eind van je grote uitstroom. Door die een beetje te knijpen of te lossen kun je zelf regelen hoe hard het water door je vertakking stroomt. 

Groet, Jan
Jan van de Velde op 11 juli 2021 om 22:00

Thomas Vuylsteke

Tenzij ik de buis van 110 "afknijp" zodat er meer water toekomt dan er wegmoet. Maar dan gaat mijn rendement van de pomp natuurlijk omlaag.

 Dat wel ja. Maar anders gaat dit toch niet lukken

Thomas op 11 juli 2021 om 22:31
Bedankt voor het meedenken en het bevestigen van mijn vermoeden.
Jan van de Velde op 11 juli 2021 om 23:07
Over dat rendement : stel dat je zó knijpt dat je eentiende bar overdruk creëert aan dat buiseinde. Je fonteintje kan dan maximaal een meter hoog. Daarvoor moet je de volle 20 kuub/h  0,1 bar (1 mwk) extra opvoerhoogte geven 
E= mgh = 20 000 x 10 x 1 = 200 000 J/h 
Dat is ruwweg 50 watt.  Met een beetje slecht gekozen pomp dus maximaal 100 W elektrisch vermogen. 

Maar: voor ruim minder vermogen plaats je een apart fonteinpompje. Als het je toch maar om wat geklater is te doen? En trouwens, een kogelkraan 110 mm kost ook al gauw 100 euro. Voor dat geld heb je ook al een fonteinpompje. 

Groet, Jan
Jan van de Velde op 12 juli 2021 om 10:35
Nog een mogelijkheid: 
als ik het goed begrijp heb je een zwemvijver, staat er aan één kant een pomp die water uit de vijver zuigt, om de vijver heen pompt en aan de andere kant zo er weer in. Zitten er in dat circuit ná de pomp nog serieuze weerstanden als filters ? Zo ja, dan kun je ergens vóór dat filter aftappen, want dan heb je daar waarschijnlijk al een drukopbouw van enkele tienden bar.  En dat gaat dan geen extra vermogen kosten.

Groet, Jan
Thomas op 12 juli 2021 om 10:47
Bedankt voor het idee. Maar neen, de filter is een zone in de vijver met lava steentjes. Daar wordt het water uitgezogen (via collector buizen met drainagebuizen erop) en via de pomp de andere kant er weer in.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)