bevriezend water

Pimpel stelde deze vraag op 21 januari 2006 om 20:35.
hey ik zou graag weten waarom water uitzet bij stollen dit is toch een uitzondering dacht ik bedankt! xx

Reacties

Jaap op 21 januari 2006 om 22:17
Dag Pimpel,

Ja, water is in dat opzicht een uitzondering. In "gewoon" ijs zijn de watermoleculen met elkaar verbonden op een manier (in een ruimtelijke structuur) die tamelijk veel ruimte in beslag neemt. Als ijs smelt, wordt een deel van deze verbindingen gebogen of verbroken. De ruimtelijke structuur stort dan gedeeltelijk ineen, zodat de moleculen gemiddeld dichter bij elkaar komen > ijs krimpt bij smelten.
Zo'n beetje als dat een kaartenhuis meer ruimte nodig heeft dan een rommelige hoop speelkaarten.

een animatie:

http://biomodel.uah.es/en/water/index.htm

Een meer diepgaande verklaring vind je op www.lsbu.ac.uk/water/explan.html#melt
bij punt "7 Shrinks on melting"

Met dank aan Bert Metz: zie zijn reactie bij het onderwerp "Vaag stofje" van 5 oktober 2005.
Overigens: water is in dit opzicht niet de énige uitzondering.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)