Elektronen
Uxas stelde deze vraag op 11 mei 2021 om 15:39.Er dook een vraag bij mij op.
Zodra een metaal-atoom een elektron afstaat, bijvoorbeeld natrium (2,8,1).
Kunnen we dit dan een edelgas noemen? Ik kan hier niks op het internet over vinden.
Want dit is natuurlijk wel gewoon een negatief geladen natrium-ion, maar is dit ook een edelgas?
Het voldoet namelijk wel aan de edelgasconfugiratie.
Met vriendelijke groet,
US
Reacties
Verandering van het aantal elektronen speelt een grote rol bij de scheikunde. Verbindingen ontstaan doordat elementen aan elkaar elektronen afstaan (covalente en valente verbindingen).
Als Na een elektron afstaat, dan noemen we het een ion Na+ . Een positief ion, geen negatief ion zoals je beweert: je mist een elektron t.o.v. neutraliteit en dat betekent positief ion. De 9 protonen van de kern worden door 8 elektronen van de schillen "geneutraliseerd". Blijft 1 positieve lading over.
Een ander element, chloor, is erg erg happig op om nog een extra elektron op te nemen (ion Cl-) en samen vormt het een zoutverbinding NaCl. De optie een elektron op te nemen of af te staan hangt samen met het "vol maken" van de (meestal) buitenste elektronenschil omdat dat energetisch een betere (lagere waarde) situatie heeft. De elektronenschil met of zonder zo'n elektron komt dan wel meer overeen met de indeling van de elektronen bij een edelgas. Maar de elementen worden daarmee geen edelgas.
Onderstaand plaatje uit "Wetenschap - Grote Ontdekkingen" geeft dat goed weer.

ahh,
Dus alleen bepaalde elementen kunnen veranderen in edelgassen.
Bijvoorbeeld seleen (2,8,18,6) neemt er 2 op dan wordt het edelgas krypton (2,8,18,8)
Nu denk ik toch dat dit incorrect is wat ik zeg, want het is waarschijnlijk dat ze dezelfde elektron confugiratie is, maar toch geen edelgas. Ik denk dat alleen groep 18 de edelgassen genoemd mogen worden. Klopt dit wel? Dus seleen ---> seleen-ion (en niet krypton als het 2 elektronen opneemt)
Uxas
Dus seleen ---> seleen-ion (en niet krypton als het 2 elektronen opneemt)
dat ja.
In de ionvorm is er een ladings-onevenwicht en dat is energetisch zeer ongunstig.
In combinatie met tegengesteld geladen ionen wordt eht weer wèl gunstig: dan is dat ladingsevenwicht (in de combinatie als geheel) terug, terwijl ook beide "componenten" hun buitenste schillen in edelgasconfiguratie kunnen hebben.
Groet, jan
Zonder hoge energie fysica en beschieten van kernen om daarmee het aantal protonen in de kern te veranderen en dus het element, gebeurt er niks.
Geen element verandert in een edelgas. Natrium blijft natrium, chloor blijft chloor. Alleen staat de één een elektron af (zodat qua elektronen meer de situatie van een edelgas wordt bereikt) en neemt de ander een elektron erbij.
Alle edelgassen hebben een elektronenconfiguratie die energetisch "perfect" is: ze hebben geen behoefte een elektron erbij te nemen of af te staan. De elektronenschillen zijn geheel gevuld. Ze reageren dan ook nauwelijks met andere stoffen. Daarom heten ze edelgassen. En in het periodiek systeem zijn dat de elementen van groep 18.
Alle elementen buiten de edelgassen kunnen proberen valentie-elektronen op te nemen of af te staan en zo de edelgasconfiguratie te bereiken. Er zijn andere verbindingen (bijv. covalent) waarin een elektron wordt "gedeeld" ipv afgestaan.