Röntgenstraling - Lekstraling - Extrafocale straling

Lin stelde deze vraag op 11 januari 2006 om 11:07.
Wat is nu precies het verschil tussen lekstraling en extrafocale straling? Hoe ontstaan ze en welke kanten verstrooit het op? Hoe ver is het bereik van lekstraling? En hoever van extrafocale straling?

Reacties

Willem op 04 maart 2006 om 21:23

Tijdens een elektronenbombardement op een anode onstaan secundaire elektronen. Deze elektronen komen op andere plaatsen op de anode terecht en hebben nog voldoende energie om opnieuw secundaire röntgenstraling op te wekken. Dit wordt ook wel extrafocale straling genoemd. De straling heeft een lagere energie, maar deze is wel voldoende om een storende bijdrage te leverenaan de beeldvorming.

Een röntgenbuis wordt geplaatst in een buisomhulling. Deze omhullling dient ter bescherming van de kwetsbare vacuümbuis. Verder beschermt deze omhulling omgeving bij een mogelijke implosie. De  binnenkant van de omhulling is bekleed met lood om de vrijkomende straling tegen te houden. In de omhulling zit 1 opening waardoor de straling komt die nodig is voor een opname. De straling die de omhulling verlaat op plaatsen waar je dat niet wilt noemen we lekstraling. Straling die dus lekt uit de omhulling.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)