modelleren en videometen
Sanna stelde deze vraag op 11 maart 2021 om 20:45.Hallo,
ik vraag me af wat het verschil is tussen modelleren en videometen in Coach 7. Als je iets gaat videometen, krijg je dan van nature de startwaardes? Je moet dan toch zelf iets meten? Ik weet dat je bij modelleren zelf de starwaardes etc. in moet vullen, maar ik weet niet in welke context. Mag je bij modelleren zelf een situatie schetsen? Zo van als ik een bal heb en die gooi ik van een h; 60 m en dt wordt 1 sec? Ik ben in de war. Hopelijk kan iemand verduidelijken in welke context je gaat videometen en modelleren en wat dit is.
Sorry voor deze vraag. Sinds de lock-down heb ik als 5VWO'er gewoon thuis natuurkunde les wat barstslecht gaat. Ik sta er niet al te goed voor, maar ik kan mijn cijfer opkrikken met het modelleren en videometen. Vandaar mijn vraag. Mijn docent heeft niks uitgelegd qua Coach 7. Hij was van vogel het zelf uit! Bedenk zelf een onderzoeksvraag en hypothese etc. Het cijfer bestaat uit het modelleren en videometen. Ik wil eerst bij het begin beginnen, dus ik ga maar eerst modelleren. Ik zou heel graag willen weten wat het modelleren dus inhoudt.
Ik begrijp uiterst zeer dat dit geen antwoordenmachine is. Dit is prima, want zelf leer je immers het meest. Ik wou alleen een korte uitleg hoe ik het beste kan beginnen met modelleren.
Bedankt voor het aanhoren van mijn verhaal,
Groetjes, Sanna
Reacties
Videometen is "domweg" kijken en registreren wat er gebeurt. Daar zit geen model achter. Het geeft de "werkelijkheid."
Vaak worden metingen (realiteit) wel gebruikt om aannames, in een model gegoten, te testen. Het zijn de begin- of eindvoorwaarden waaraan je model moet voldoen. En dan zie je of dat model deugt of niet.
Beide delen zijn dus met elkaar verbonden maar komen van tegengestelde kanten.
Een model bevat aannames die doorgerekend kunnen worden.
Videometen bevat resultaten die feitelijk randcondities zijn waaraan een model moet voldoen.
De meeste methoden hebben wel een hoofdstuk over modelleren. Voor wie al kan programmeren is dat meestal niet al te ingewikkeld al kost het dan moeite te snappen hoe Coach dat dan allemaal visueel gemaakt heeft.
Bedankt voor je reactie! Dit heeft de boel verduidelijkt. Dank u zeer!
Groetjes, Sanna
en als je dan eens begint een model te bouwen, begin dan àltijd simpel: Bijvoorbeeld een kogelbaan begin je door eenvoudigweg een kogel te laten vallen, zonder luchtweerstand, beginsnelheid of wat ook.
Eenvoudig te voorspellen of na te rekenen wat je model moet doen, en dat test je, bijvoorbeeld door een paar keer te draaien met verschillende beginwaarden.
Werkt dat volgens voorspelling?
Dan bouw je een beginsnelheid in.
Het is weer eenvoudig te voorspellen wat dat voor invloed moet hebben, en dat test je.
Werkt dat volgens voorspelling?
Dan bouw je een horizontale snelheid erbij in.
Het is weer eenvoudig te voorspellen wat dat voor invloed moet jhebben, en dat test je, bijvoorbeeld grotere en kleinere horizontale snelheid instellen.
Werkt dat volgens voorspelling?
Dan bouw je een luchtweerstand erbij in.
Het is weer eenvoudig te voorspellen wat dat voor invloed moet hebben, en dat test je, bijvoorbeeld grotere en kleinere luchtweerstand instellen.
Werkt dat volgens voorspelling?
enzovoort.
Want pruts je in één klap een model met 10 variabelen in elkaar dan doet dat 99 van de 100 keer gekke dingen, en meestal is nauwelijks meer uit te zoeken waar die foute stap of stappen zitten.
Groet, Jan
toppertje
bedankt voor jullie reacties. Het is me, na veel moeite, gelukt om het model van de fiets in beweging op coach uit te breiden. Modelleren is dus in de pocket.
Alleen nu ben ik aan het stoeien met het videometen. Voor het videometen moeten we zelf een onderzoeksvraag, hypothese en conclusie bedenken. Het videometen mag niet gaan over een balletje dat naar beneden valt. Het moet een tikkeltje moeilijker, maar wel gewoon simpel houden, aldus mijn leraar.
Ik zat dus te denken aan iemand op een schommel maar ik kan geen passende onderzoeksvraag formuleren. Ik dacht aan 'wat is de invloed van de massa' maar dit lijkt me wat stug?
Ook leek het me leuk om iemand / een voorwerp van de glijbaan te laten afdalen. je ziet dan zo een leuke daling in je grafiekje. Maar wat zou hier dan een passende onderzoeksvraag kunnen zijn? Ik dacht misschien aan wrijvingskrachten, of weer aan massa etc.
Mijn laatste idee was wel heel raar, ik wou een vogel / eend videometen die in het water landt. Dit leek me echt leuk om in een grafiekje zichtbaar te laten maken. Alleen heb ik hier ook nog geen onderzoeksvraag. Ik dacht misschien aan simpel van wat is de invloed van het water op de landing van de eend?
Ik begrijp 100% dat dit geen antwoordenmachine is. Alleen zou hulp wel fijn zijn om mij in een van deze richtingen te sturen, omdat jullie als docenten (neem ik aan) veel ervaring hebben. Jullie hebben dus vast wel de gekste videometinngen gezien. Dus kortom, ik verwacht geen kant-en-klare onderzoeksvragen, alleen een beetje hulp welke mogelijkheden er zijn die mij aan het denken kunnen zetten zou echt super fijn zijn!
Bedankt voor het aanhoren van mijn verhaal,
Sanna
Sanna
wat is de invloed van het water op de landing van de eend? heel originele meting, maar ik denk een onmogelijke vraag: die veronderstelt namelijk dat je iets aan dat water kunt variëren waardoor de landing verandert.
Je zou je wel af kunnen vragen: welke remvertraging ondervindt een landende eend? En is die constant?
Ook wel een geduldwerkje: aan het water gaan zitten tot er eenden landen... (en dan hopelijk ook nog recht voor je langs: hoewel, da's wel een extra uitdaging, reken aan een landing schuin naar je toe)
Sanna
Ik zat dus te denken aan iemand op een schommel maar ik kan geen passende onderzoeksvraag formuleren. Ik dacht aan 'wat is de invloed van de massa' maar dit lijkt me wat stug?Ik weet niet wat je bedoelt met "stug"? Maarreh, wat zou hierbij jouw hypothese zijn?
Ik denk zelf dat bij een grotere massa ook een grotere trillingstijd hoort. ik denk aan T=... √m maar dit is toch een wortelverband? Dus als eerst ik een m heb van 20 kg en een m van 60 dan is dit een factor van 3x dus dan is T √3 x zo groter? Tenminste, dit is mijn hypothese.
Wat betreft de eend, dit lijkt me wel uitdagend. Maar hoe kan ik de remkrachten bepalen die op een eend werken? Ik kan het eendje viedeometen en dan een mooie grafiek krijgen. Of moet ik dan zeker a, Fres etc. bepalen in een modelletje?
Vriendelijke groeten,
Sanna
Sanna
Ik denk zelf dat bij een grotere massa ook een grotere trillingstijd hoort. nou, dan heb je een hypothese. Prima te testen met videometen (overigens ook gewoon met een chronometer)
Sanna
hoe kan ik de remkrachten bepalen die op een eend werken?niet rechtstreeks natuurlijk, maar is dat nodig? Een versnelling lijkt me ook al interessant zat.
Oh, dus ik kan gewoon de versnelling van het eendje bepalen of bereken? En dan Fres bepalen? Haha, en dan kan ik het eendje wegen.... Nee joh, ik kan dan een schatting maken van hoeveel het eendje weegt ? Lijkt dit een goed plan?
Met een vriendelijke groet,
Sanna
Sanna
Lijkt dit een goed plan? als ik lees:
Sanna
..//.. gewoon simpel houden, aldus mijn leraar. tja, ik ben je leraar niet, dus dat "gewoon simpel" moet je beter zelf maar interpreteren.
succes, Jan