mechanische spanning en treksterkte

Merel stelde deze vraag op 26 februari 2021 om 19:09.

Hallo,

Ik raak steeds in de war met σtrek en σ als in F/A. Wanneer gebruik welke? Sorry het is echt heel verwarrend maar ik ben ook echt verward door al die formules.

Merel 

Reacties

Theo de Klerk op 26 februari 2021 om 19:16
De formule is simpel:

trekkracht/oppervlak = constante x relatieve uitrekking
F/A = E ΔL/L
σ = E ε

Welke je gebruikt hangt af van wat je weet. Als je F en A kent, gebruik je F/A. Dat is dan meteen de waarde van σ die we "spanning" noemen omdat F meestal (uit elkaar) trekt. Maar met (in elkaar) duwen noemen we dat ook spanning.

Jan van de Velde op 26 februari 2021 om 20:13
Helpt deze?

https://media.natuurkunde.nl/content_files/files/2245/original/supportBinaryFiles_referenceId_33_supportId_809439?1410263247

Want ik begrijp je vraag niet helemaal. Omdat ik in dit verband alleen die sigma ken. Wordt eraan getrokken dan is  het trekspanning, wordt er tegen geduwd dan is het drukspanning.

Groet, Jan
Merel op 26 februari 2021 om 21:28
Hallo,

Het is wel duidelijk geworden, dankjee.

Alleen ik heb een vraagje. Als de uitrekking 2x langer wordt, wordt de veer constante dan 2x zo korter? Ik begrijp de verbanden niet tussen lengteverandering, elasticiteitsmodules, veer constante en de mechanische spanning niet. Zou iemand dit alsjeblieft kunnnen uitleggen? Ik waardeer het zeer.

Merel 
Jan van de Velde op 26 februari 2021 om 23:14
dag Merel,

de veerconstante is precies dàt, een constante.
Dat vertelt je iets over een specifieke eigenschap van één bepaalde veer. 
Elke (ideale) veer zal twee keer zover uitrekken als je er twee keer zo hard aan trekt.
De veerconstante vertelt je hoeveel kracht je nodig hebt voor een meter uitrekking(=lengteverandering): newton per meter( uitrekking) 

voorbeeld:

de veerconstante van bovenstaande veer: door een kracht van 0,2 N rekt die 4 cm uit. 
De veerconstante is dan 5 N/m : 5 newton om de veer een meter langer te maken.

Ik zou dan kunnen uitrekenen welke kracht er nodig is om de veer 8 cm te laten uitrekken
Geen 100 cm, maar 8 cm, dus 8/100 x 5 N = 0,4 N . 
De veerconstante is dus een eigenschap van de veer als voorwerp. Een veer met precies dezelfde vorm en lengte, en van hetzelfde materiaal, zal diezelfde veerconstante hebben. 

Mechanische spanning: stel je de atomen in een rooster voor als bolletjes bijeengehouden door elastiekjes. Buig een staaf en in de buitenbocht moeten die stiekjes langer worden, in de binnenbocht korter:

https://www.tribonet.org/wiki/elastic-deformation/


Maar je kunt zo'n rooster natuurlijk ook gewoon in rechte lijn uitrekken. Het materiaal als veer....
En zo komen we bij de elasticiteitsmodulus: (met twee u's) 

dat is dus eigenlijk ook weer een veerconstante, maar nu niet als eigenschap van een spiraalveer (voorwerp) maar als materiaaleigenschap. Dan zijn we weer terug bij ons model van mechanische spannning: de bolletjes met de elastiekjes ertussen.
Omdat je nu de dikte of vorm van je staafje buiten beschouwing wil laten, we willen immers de eigenschappen van het materiaal weten, niet van dat staafje, meet je zoiets aan een afgesproken doorsnede van een staafje materiaal. Bijvoorbeeld 1 cm² (VIERKANTE centimeter).
Je kunt dat vergelijken met de relatie tussen massa en dichtheid: massa meet je van een voorwerp, dat is dus een voorwerpseigenschap; om de materiaaleigenschappen te kunnen vergelijken kijk je naar de massa van één kubieke centimeter materiaal. 
Maar een kracht per vierkante centimeter noemen we een druk...... 
Elasticiteitsmodulus wordt dan de druk (kracht per vierkante meter doorsnede van je proefstaafje) om dat proefstaafje te verdubbelen in lengte.

Dus eigenlijk toch weer een veerconstante, maar met de voorwerpseigenschappen als dikte en lengte uit de vergelijking weggerekend, zodat het een materiaalconstante wordt.

Wordt het zo wat helderder? 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)