Het gaat om een massa die om een andere massa draait. Dan zijn zwaartepunten van die massa's van belang. Waar zitten die? Toch in het midden van de bollen? Dan is de afstand toch tussen beide zwaartepunten (lees: middelpunt van de bollen) en niet aan de oppervlakten ervan?
Maar zelfs als je dit niet zou doorhebben en wel vanaf de rand de afstand meet, dan zit je dus een beetje ernaast: de middelpunts-afstand minus beide stralen. Maakt dat veel uit voor het resultaat?
Is de breuk (afstand - R1 - R2)/afstand erg ver verwijderd van 1,0 ? Doet het er dus wat toe voor je uitkomst? (Wel voor NASA - een satelliet moet nauwkeurige baanberekeningen hebben om geen multi-miljoenen dollar flop te worden)

>
Normaal doe ik R+ de gegeven hoogte Dat heeft er toch helemaal niks mee te maken? Nu heb je het over een satelliet rond de aarde (straal R) die op een hoogte h draait. Dus een afstand vanaf het zwaartepunt van de aarde heeft van r=R+h.
En om bij je oorspronkelijke vraag te blijven: bereken je die h waarde voor de voorkant, achterkant, bovenkant of onderkant van die satelliet? Of gewoon het zwaartepunt van die satelliet?
Volgens mij is het tijd om er, zoals Jan voorstelt, eens een nachtje over te slapen en niet meteen in paniekmode wakker te worden.