Keplerbaan (omloopbaan)

Joshua stelde deze vraag op 23 februari 2021 om 23:59.

Hoi,

Ik wou met Kepler proberen om de omlooptijd van een planeet te berekenen. Gewoon om te kijken. Maar moet ik dan voor r de baan straal nemen of de normale straal R? Ik ben heel even in de war. Normaal doe ik R+ de gegeven hoogte (in opgave). 

Met een vriendelijke groet,

Joshua 

Reacties

Jan van de Velde op 24 februari 2021 om 00:24
Dag Joshua,

Maak er een schetsje bij en neem een verstandige beslissing. Ooit ga je toch eens een keer zelf rustig moeten kunnen beslissen wat wàt is. 
En middernacht is daarvoor zelden het beste moment van de dag. Ga slapen.

En morgenochtend, wakker,  kijk je dan nog eens even terug in
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/76033
bericht 18 februari 2021 om 19:28

Groet, Jan
Theo de Klerk op 24 februari 2021 om 01:00
Het gaat om een massa die om een andere massa draait. Dan zijn zwaartepunten van die massa's van belang. Waar zitten die? Toch in het midden van de bollen?  Dan is de afstand toch tussen beide zwaartepunten (lees: middelpunt van de bollen) en niet aan de oppervlakten ervan?

Maar zelfs als je dit niet zou doorhebben en wel vanaf de rand de afstand meet, dan zit je dus een beetje ernaast: de middelpunts-afstand minus beide stralen.  Maakt dat veel uit voor het resultaat?
Is de breuk   (afstand - R1 - R2)/afstand  erg ver verwijderd van 1,0 ? Doet het er dus wat toe voor je uitkomst?  (Wel voor NASA - een satelliet moet nauwkeurige baanberekeningen hebben om geen multi-miljoenen dollar flop te worden)



>Normaal doe ik R+ de gegeven hoogte
Dat heeft er toch helemaal niks mee te maken? Nu heb je het over een satelliet rond de aarde (straal R) die op een hoogte h draait. Dus een afstand vanaf het zwaartepunt van de aarde heeft van r=R+h.
En om bij je oorspronkelijke vraag te blijven: bereken je die h waarde voor de voorkant, achterkant, bovenkant of onderkant van die satelliet? Of gewoon het zwaartepunt van die satelliet?

Volgens mij is het tijd om er, zoals Jan voorstelt, eens een nachtje over te slapen en niet meteen in paniekmode wakker te worden.
nanda op 24 februari 2021 om 11:29
Ja sorry, het was inderdaad een domme vraag. Kepler gaat alleen over de baan om een planeet / zon. Dus voor M: massa waarom het voorwerp heen draait. en R is de baanstraal  En zo kan je de omlooptijd berekenen.

Zo goed?
Jan van de Velde op 24 februari 2021 om 13:58
yep
Eefje op 24 februari 2021 om 14:59
Btw, als je de afstand van Mars en Jupiter wilt weten dat moet je toch gwn de Baanstraal van Mars - Baanstraal Jupiter doen?

Groetjes, Eefje
Theo de Klerk op 24 februari 2021 om 15:50
Nee. Wat te denken van de situatie waarbij Mars aan de ene kant van de zon staat en Jupiter aan de andere?
Eefje op 24 februari 2021 om 16:03
Oh ja inderdaad. Hoe kan je dan de afstand Mars Jupiter dan berekenen?
Theo de Klerk op 24 februari 2021 om 16:54
Zoek in een tabellenboek op waar beide planeten op dit moment staan. En dan wat meetkunde of goniometrie erop loslaten. Er zijn formules om voor elk moment de positie van een planeet te bepalen maar die zou ik niet zo weten. Daar zijn die jaarlijkse "sterrengidsen" op gebaseerd.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)