Lichtsnelheid

Ron stelde deze vraag op 06 februari 2021 om 22:33.
Is er een verklaring waarom het licht een snelheid heeft van ca. 300000 km/sec. ?  Een constante snelheid is bij een massa altijd een resultante van energie toevoeging en energieverlies en is te berekenen, bij de  massaloze  fotonen op lichtsnelheid heb ik geen verklaring kunnen vinden waarom ze  geen willekeurige snelheid boven of onder de gestelde limiet hebben

Reacties

Arno op 06 februari 2021 om 22:59
Licht is een vorm van elektromagnetische straling. Volgens de elektromagnetische veldvergelijkingen van de Schotse wis- en natuurkundige James Clerk Maxwell planten elektromagnetische golven zich voort met een snelheid die gelijk is aan de lichtsnelheid. Een snelheid beneden de lichtsnelheid is alleen mogelijk voor materiële deeltjes. Fotonen hebben een massa die de waarde 0 heeft, en als gevolg daarvan kunnen fotonen alleen maar bewegen met de lichtsnelheid. Dit is volgens Einsteins speciale relativiteitstheorie zelfs de hoogst mogelijk bereikbare snelheid.
Jaap op 06 februari 2021 om 23:01
Dag Ron,
Licht is een elektromagnetisch golfverschijnsel. Ook in vacuüm kan zich een golf voortplanten, waarbij 'iets elektrisch' en 'iets magnetisch' samen periodiek veranderen. De natuurkundige die dit voor het eerst wiskundig heeft beschreven, is James Clerk Maxwell. Uit zijn vergelijkingen kan worden afgeleid dat een elektromagnetische golf zich in vacuüm voortplant met een snelheid c=1/√(ε0⋅μ0).
De 'permittiviteit van het vacuüm' ε0 is een constante in de formule voor de elektrische kracht van de ene op de andere stilstaande elektrische lading.
De 'permeabiliteit van het vacuüm' μ0 is een constante voor de sterkte van het magnetische veld dat wordt opgewekt door een bewegende elektrische lading.
Deze theorie 'verklaart' dat licht een snelheid heeft van 299792458m/s.
De theorie is ontwikkeld voordat Einstein zijn relativiteitstheorie opstelde.
Theo de Klerk op 06 februari 2021 om 23:34
En om het verhaal compleet te maken: de snelheid die Maxwell berekende voor e.m. straling komt overeen met de snelheid die Heinrich Hertz  mat voor zijn inductie-experimenten waarbij vonken ontstonden. Waaruit hij de conclusie trok dat die vonken blijkbaar elektromagnetische straling zijn. 
Daarna volgden vele andere typen e.m. straling met andere golflengten die het hele spectrum van gamma-straling tot radiostraling bestrijken.

Een hoeveelheid energie plant zich voort door een wisselend groot elektrisch veld, dat daardoor een wisselend magnetisch veld genereert, dat op zijn beurt weer een wisselend elektrisch veld generereert dat op zijn beurt... ad infinitum. Een lichtstraal is dus niet iets wat golft maar gewoon rechtdoor gaat maar op elk punt van zijn baan een andere sterkte elektrisch en magneetveld heeft. En een bewegend magnetisch/elektrisch veld hoeft geen massa te hebben. Dat heeft licht ook niet.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)