Neutraal+Neutraal=Geladen???

Berend stelde deze vraag op 21 december 2005 om 12:27.
Hallo,

Laatst hadden we op school een apparaat waarmee je de lading kan meten (Ik weet de naam niet meer.) De leerkracht wreef met een kattenvel over een staafje en hield deze vervolgens aan de zijkant van het apparaat. De wijzer sloeg uit richting het staafje. Hij haalde hem weer weg en de wijzer liep weer terug. (allemaal nog verklaarbaar) Toen hij daarna zij hand op de bovenkant van het apparaat legde, sloeg apparaat uit naar geladen!! Er zou toch niets moeten gebeuren, want neutraal+neutraal=neutraal? Hoe kan dit!

Groeten van Berend

Reacties

Bert op 22 december 2005 om 20:52
Beste Berend,

zo'n apparaat wordt een elektroscoop genoemd. Het proefje dat je beschrijft komt mij ook merkwaardig voor, maar ik ken wel een proefje dat er veel op lijkt. Als je een geladen staaf in de buurt van de knop aan de bovenzijde van de elektroscoop houdt, maar de staaf niet in direkt kontakt met die knop brengt, dan slaat de wijzer ook uit. Dat komt door een verschijnsel dat elektrische influentie genoemd wordt. Stel maar eens dat de staaf negatief geladen is, dan stroomt er in de elektroscoop positieve lading naar de knop toe. Daardoor blijft er negatieve lading op de wijzer achter, zodat deze een uitslag vertoont. Als je nu met je vinger de knop aanraakt, terwijl je de negatief geladen staaf nog steeds in de buurt houdt, dan wordt de wijzer van de elektroscoop weer neutraal, maar de knop blijft positief geladen. Haal je tenslotte de staaf weer weg, dan verdeelt de postitieve lading zich over de knop en de wijzer van de elektroscoop, zodat er weer een uistlag te zien is.

Groeten, Bert
Jeroen op 09 december 2006 om 17:39

Ciao!

 Ik ken je probleem, ik vond dat ook zo merkwaardig. Je leraar had net het kattenvel vastgehad en zijn hand ook geladen werd. Als je er achteraf weer aankomt gaat de wijzer weer helemaal terug. Dit komt doordat je in contact staat met de aarde en de elektronen via het lichaam naar de aarde gaan. Zo simpel kan fysica zijn...

Groetjes

Jeroen

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)