peter
stelde deze vraag op
13 december 2005 om 15:23.
ik ben bezig met een werkstuk en ik zou graag een heldere omschrijving van het begrip temperatuurcoefficient willen.. ik heb al wel gevonden: temperatuurcoefficient is de weerstandswijziging van 1 ohm materiaal bij een temperatuursstijging van 1 K. Dit vond ik een beetje vreemd.. misschien kunnen jullie dit uitleggen??
Reacties
J.
op
13 december 2005 om 16:14
waarschijnlijk betreft het hier een verschil tussen relatieve weerstandsverandering en absolute weerstandsverandering dat verantwoordelijk is voor de verwarring.
Bij een temperatuursverandering verandert de weerstand van een stuk materiaal (draad). Een maat voor de grootte van deze verandering bij gegeven temperatuur is de weerstandsverandering per kelvin (dimensie ohm/Kelvin). Dit zegt in ALGEMENE zin nog vrij weinig echter. Wanneer je de weerstandsverandering van een ander draadstuk wilt weten (bij gelijke temperatuursverandering) dan moet je bijv. nog het een en ander (om/be)rekenen.
Vergelijking van verschillende draden van verschillend materiaal t.a.v. hun geleidingseigenschappen als functie van de temperatuur (bijv. soortelijke weerstand) is op deze manier bovendien onmogelijk.
Het is daarom veel handiger de weerstandsverandering van een eenheidsweerstand (1 ohm) van een materiaal te beschouwen. In feite is dit de relatieve weerstandsverandering voor een weerstand van 1 ohm (delta R/R). Dat komt dan overeen met de definitie die jij geeft. Je kunt dan nl. wel makkelijk verschillen in bijv. de temperatuurgevoeligheid van de soortelijke weerstand van bijv. koper of ijzer vergelijken.
Jaap
op
13 december 2005 om 20:05
Dag peter Z,
Als je van formules houdt, kun je het bovenstaande ook noteren als R(t)=R(0)*(1+alfa*t), met R(t) is de elektrische weerstand (in ohm) bij een temperatuur t graden Celsius; R(0) is de elektrische weerstand (in ohm) bij 0 graden Celsius; alfa is de weerstandstemperatuurcoëfficiënt (in 1/K).
De weerstandstemperatuurcoëfficiënt alfa is de relatieve verandering van de weerstand per kelvin temperatuurstijging. Voorbeeld: chroom heeft alfa=0,003 per kelvin. Als de temperatuur stijgt van 0 tot 100 graad Celsius, is de relatieve toeneming van de weerstand a*t=0,003*100=0,3 ofte wel 30%.
De formule heeft een beperkt bereik: alleen voor beschaafde temperaturen. Metalen hebben een positieve weerstandstemperatuurcoëfficiënt. Grafiet, silicium en germanium zijn voorbeelden van stoffen met een negatieve alfa (kleinere weerstand bij hogere temperatuur).