neutrino's

kira stelde deze vraag op 05 december 2020 om 09:22.
is een muonneutrino, elektronneutrino en tauonneutrino het antideeltje van een muon, tauon en elektron of is het een los deeltje. en waar komen die losse deeltjes dan in voor?

Reacties

Theo de Klerk op 05 december 2020 om 09:32
in het standaardmodel zijn drie generaties te herkennen die elk uit "soortgelijke" deeltjes bestaan. Alleen zijn ze van generatie 1 naar 3 steeds zwaarder.
Neefjes zijn elektron, muon en tauon in de respectivelijke generaties. Bij beta- (of elektron-)verval komen een elektron en een neutrino vrij. Beide hebben hun eigen anti-deeltje (positron en anti neutrino).
Bij muon verval komen muon en muonneutrino vrij. Ook elk met hun eigen antideeltje. Ditto voor tauon en tauonneutrino.

zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Standaardmodel_van_de_deeltjesfysica
kira op 05 december 2020 om 10:06
top dankuwel!
Jaap op 05 december 2020 om 12:59
Dag Kira, Theo,
Theo schrijft "Bij beta- (of elektron-)verval komen een elektron en een neutrino vrij. Beide hebben hun eigen anti-deeltje (positron en anti neutrino)."
Dit suggereert dat bij voorbeeld in het verval van helium-6 een elektron (negatief bètadeeltje) en een neutrino vrijkomen. De kern van helium-6 zendt echter een elektron en een anti-neutrino (voluit anti-elektronneutrino) uit vanwege het "behoud van leptongetal".
Ander voorbeeld: bij het verval van boor-8 worden een positron (positief bètadeeltje ofte wel anti-elektron) en een neutrino (voluit elektronneutrino) uitgezonden.
Bij K-vangst slokt de kern een elektron op en stoot hij een neutrino uit.
Bij de andere generaties gaat het op vergelijkbare wijze.
Nederlandstalige wikipedia: "zwakke kernkracht" (alinea "Aangezien de zwakke kernkracht...") en "leptongetal".
Theo de Klerk op 05 december 2020 om 13:31
Jaap - je hebt gelijk. Bij verval komt het anti-neutrino (of equivalent in generaties 2 en 3) vrij. Wat het antideeltje is van het neutrino zelf. 
Leon op 07 december 2020 om 10:08
Het verval waarbij een elektron en een anti-neutrino vrij komen noemen we overigens bèta-min verval, die waarbij een positron en een neutrino vrij komen bèta-plus verval.

Bij elektronvangst, ook wel K-vangst genoemd aangezien het meestal een elektron betreft uit de K-schil (indien de vervalenergie lager is dan de bindingsenergie van het K-schil-elektron, kan K-vangst niet optreden en is de vangst van een L-schil-elektron, of L-vangst, het meest waarschijnlijk). De vacature in de elektronenschil, ontstaan door het invangen van het elektron, zal worden opgevuld door een elektron uit een meer naar buiten gelegen schil, waarbij een röntgenquant en/of Auger-elektronen worden uitgezonden.
Theo de Klerk op 07 december 2020 om 10:13
bij onderscheid heet het beta-min, in de volksmond gewoon beta verval. Domweg omdat beta- plus pas veel later ontdekt is
Leon op 07 december 2020 om 10:40
In de praktijk is het onderscheid van belang, zeker bij afschermingsberekeningen. De positronen zijn eenvoudig af te schermen. De twee 511 keV fotonen die ontstaan bij annihilatie van positron met elektron zijn een stuk minder eenvoudig af te schermen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)