Trillingen in een snaar

Guido stelde deze vraag op 11 december 2005 om 00:09.
Ik had een vraagje over de staande golven in een snaar.


Ik weet dit: Als je een snaar in trilling brengt produceert hij een grondtoon en boventonen. Er zijn dus tegelijk meerdere staande golven in één snaar. Als je dan een stroboscoop op de snaar richt en die met de frequentie van de grondtoon laat knipperen staat de snaar stil. Bij de grondtoon heeft de snaar geen buiken (alleen bij de knooppunten natuurlijk), bij de eerste boventoon heeft hij één buik en bij de tweede boventoon twee enzovoorts.

Mijn vraag is nu hoe ik mij dit moet voorstellen. Hoe is het mogelijk dat een snaar als je hem bij de ene frequentie bekijkt geen buiken heeft en bij de andere frequentie wel. Wisselt de snaar heel snel achter elkaar van frequentie of zoiets dergelijks?

Alvast bedankt :)

Reacties

Bert op 11 december 2005 om 10:04
Hallo Guido,

je schrijft:
"Bij de grondtoon heeft de snaar geen buiken (alleen bij de knooppunten natuurlijk), bij de eerste boventoon heeft hij één buik en bij de tweede boventoon twee enzovoorts."

Dat moet net andersom zijn: aan de uiteinden zitten de knopen, en bij de grondtoon heb je een buik in het midden van de snaar. Bij de eerste boventoon een knoop in het midden, en twee buiken etc. Hoe je je de trilling van een snaar die een aantal tonen tegelijk voortbrengt moet voorstellen is niet eenvoudig uit te leggen, maar als je het ziet begrijp je er vast wel wat meer van. Ik vond een prachtige applet op: http://www.falstad.com/loadedstring/. Je hebt er Java-2 voor nodig; op de site wordt uitgelegd hoe je dat kunt installeren. In het bovenste venster is de trillende snaar te zien. Bij opstarten van het programma trilt deze in de grondtoon. In het middelste venster kun je de bijdragen van de boventonen instellen: als je b.v. het eerste knopje op nul zet en het tweede knopje omhoog, dan krijg je alleen de eerste boventoon te zien. Schuif je het eerste en het tweede knopje omhoog dan krijg je een snaar die beide trillingen tegelijk uitvoert. Het is lastig om precies te zien wat er gebeurt; zet daarom de snelheid (simulation speed) wat lager, dan kun je de snaar beter volgen.

Je kunt ook de afzonderlijk tonen zichtbaar maken door de optie "display modes" (i.p.v. "display phases") te kiezen.

Veel plezier ermee! Bert
Guido op 14 december 2005 om 14:46
Heel erg bedankt voor de applet. Het is me nu veel duidelijker :)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)