luchtdruk in een ballon
Ines stelde deze vraag op 08 november 2020 om 15:59. Goedemiddag,
ik doe een proef met een ballon en een gewicht. Ik wil graag berekenen hoe zwaar mijn gewicht moet zijn, hoe groot het oppervlakte waarmee het de ballon raakt en hoe hoog ik het moet laten vallen om de ballon te kunnen laten knappen. Ik wil de treksterkte van een ballon berekenen met een x aantal dikte en lengte. Hoe moet ik begonnen met hier een formule bij verzinnen. Ik snap dat ik f=m*a kan gebruiken om de kracht van het vallende voorwerp kan berekenen, maar hoe leg ik hier het verband met met de oppervlakte waarme het een ballon raakt. Hoe groter het oppervlakte hoe minder snel de ballon zal knappen. hoe doe ik F en A in één formule die past bij de ballon: Q=F/A? Hoe weet ik welke spanning mijn ballon kan hebben voordat hij knapt.
Reacties
Je vraagt te veel van de theorie. Bij een ballonnetje is wat jij zoekt eerder een kwestie van het zwakste plekje.
Verder hebben druk en volume bij een ballonnetje weinig zinvol verband. Als je bij de voorbereidingen van je verjaarsfeestjes een beetje hebt opgelet herinner je je dat het eerste stukje opblazen redelijk moeite kost, maar dat het dan ineens een stuk makkelijker gaat.
Maar koop vooral een zak ballonnetjes (kost weinig) en ga er proefjes mee doen. De praktijk, met goede waarnemingen, gaat je denk ik veel meer leren dan formules.
Groet, Jan
Dat heeft verder met diameter of doorsnede niet veel te maken anders dan dat hoe groter die is, hoe dunner de ballonwand en hoe eerder deze kan knappen.
Als een ballon uit zichzelf al een groot oppervlak heeft dan zul je meer lucht erin moeten blazen (of verhitten waardoor de druk toeneemt) voordat hij even dun wordt in de wand als een kleinere ballon van hetzelfde materiaal.
Wanneer het scheuren optreedt zal afhangen van
- materiaal van de wand
- dikte van de wand
- trekkracht op de wand
Daar is geen eenvoudige formule voor te geven.
Ik zou het andersom benaderen. De ballon niet opblazen, maar (een stuk van) het materiaal net zo lang uitrekken tot het breekt. Meten hoever dat is en hoeveel kracht je nodig hebt om het zover te krijgen.
In een opgeblazen ballon zijn alle krachten in evenwicht. De druk van de buitenlucht, de trekspanning, de druk in de ballon tellen op tot 0.
Je zal een manier moeten vinden om te bepalen hoe die trekspanning de druk in de ballon bepaalt en andersom. Dat lijkt me een probleem dat soortgelijk is aan het bepalen van de krachten bij trampolinespringen. Alleen bij een ballon oefent de lucht geen puntbelasting uit, maar een gelijkmatige over een groter oppervlak.
Voor bepalen hoe groot een gewicht moet zijn om de ballon te breken wens ik je veel sterkte. Ballonnen zijn allemaal verschillend en veranderen voortdurend. Vooral die goedkope uit de supermarkt.
Er zijn 2 dingen waar je dan naar kan kijken.
Door de vormverandering van de ballon als het gewicht erop valt zou het materiaal misschien zoveel uit moeten rekken dat het moet breken. Dan gaat het om de verhouding tussen oppervlak en inhoud van de ballon.
Een lokale impact van een scherp en zwaar voorwerp is in staat het materiaal te doorboren en te breken. Ik denk dat dat geen verband heeft met de druk in de ballon. Daar gaat het er alleen maar om het materiaal plaatselijk zoveel extra onder druk te zetten dat het breekt. Dat is denk ik ook meer afhankelijk van de uitrekking van het materiaal dan van de luchtdruk.