Max aantal m3 door 16 resp 25mm slang
André stelde deze vraag op 01 september 2020 om 14:19.Hallo Jan van de Velde?
Ik ben bezig met het aanleggen van een beregeningsinstallatie.
In eerste instantie gekoppeld aan de drinkwaterleiding, maar dat is natuurlijk zonde van ons schone en lekkere water en bovendien is de druk ervan te laag resp. duurt het te lang om voldoende water te produceren.
Ik zag op deze site een discussie over een zwembadje en kwam daar de naam Jan van de Velde tegen. Je vertelde dat je veel irrigatiesystemen hebt ontworpen, dus ik neem aan dat je mijn vraag eenvoudig is.
Ik heb een bronpomp op het oog die 9 m3 /h kan leveren, hangend op een diepte van 25 m; het gaat om een Leo type 4XRM 4/6, 0,37 kW (zie voor beschrijving https://www.wildkamp.nl/product/leo-bronpomp-4-rvs-type-4xrm-4-6-0-37-kw-230-v-incl-schakelkast/15105155
en voor de karakteristieken https://media.wildkamp.nl/pdf/15105155_leobronpomp4.pdf, de eerste in de tabel of de bijlage).
Ik ga de installatie automatische regelen door een Rainbird computer die maximaal 6 leidingen kan besturen.
Daarmee moeten (vvoorlopig) 3 of 4 leidingen worden bediend:
- één 16 mm leiding van 110 m waarop to 20 microsproeiers staan die elk (theoretisch) 120 l/u water aankunnen.
- één 16 mm leiding van van 110 m waarop ca 16 microsproeiers staan (zelfde type)
- één of evt twee 25 mm leiding(en) van max 85m met ieder 2 of 3 pop-up sproeiers die 1000 l/m kunnen leveren.
De vragen die ik heb is:
- zijn de leidingen die ik beschrijf voldoende dik om de gevraagde hoeveelheid water te leveren?
- heeft de pomp voldoende kracht om die hoeveelheid te leveren?
- moet elke leiding afzonderlijk worden bediend of kunnen meerdere leidingen tegelijk van water worden voorzien?
Ik zou het zeer waarderen als je tijd hebt om deze vragen te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
André
Bijlagen:
Reacties
André plaatste:
als je tijd hebt om deze vragen te beantwoorden.
die tijd is helaas zeer schaars, mijn eigen 180 leerlingen en de middelbare scholieren op deze vraagbaak veroorzaken al veel overuren momenteel, en verder kan het ook niet de bedoeling zijn van deze vraagbaak om voor ingenieursbureautje te gaan spelen.
Wel leek me op het oog een en ander uit je voorstel nogal lang en dun en krap/zuinig bemeten.
en inderdaad, bijvoorbeeld één zo'n pop-upsproeier:
1000 L/min door een 25 mm leiding, zie nomogram:
Die rode verbindingslijn vliegt vér van de kaart af, dat lijkt op ruim meer dan 10 bar (meer dan 100 meter waterkolom) leidingverlies per 100 m leiding uit te komen. Zo'n slangetje is véél, héél veel, te krap voor zo'n sproeier.
Verder, dat pompje (met de nadruk op "-je") komt hoe dan ook niet verder dan een 100 liter per minuut en dan moet hij al niks anders meer te doen hebben dat het uit die put te pompen, laat staan het op een paar bar einddruk afleveren bij een sproeier honderd meter verder. Overigens is bij dat soort debieten zijn energierendement al belabberd volgens de karakteristieken uit de bijlagen.
Ik heb geen tijd om een haalbaar plan, laat staan een economisch beetje gunstig plan, (correct afgewogen balans tussen investering en bedrijfskosten) op afstand te gaan bouwen, of alternatieven voor je te gaan beoordelen. Maar duidelijk is dat dit plan hem niet gaat worden.
Nog wel een advies: de kosten voor een ter zake kundig adviesbureau zijn veelal gauw terugverdiend vergeleken met een op de gok in elkaar gefietst idee als boven.
Groet, Jan
Hallo Jan,
Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik zal het advies aan het eind van je antwoord gaan opvolgen.
Ik vraag me alleen af hoe het dan kan dat ik nu met de gewone waterleiding door 4 stuks 16 mm leiding met ieder 5 microsproeiers met sproeiers verdeeld over 55 m lengte toch ca 0,75 m3/u per leiding (na elkaar) kan sproeien met een druk van max 1,5 bar.
Dat is toch ruim minder dan de 4,4 bar van het beoogde pompje ;-)
Mvg, André
0,75 m³/h = 12,5 L/min ≈ 3 gallon per minuut

4,4 bar is de druk als dat pompje géén debiet levert, ongeveer 4 bar als je die 3 gallon per minuut vraagt (zie hierboven)
trek er 2,5 bar af om dat water van 25 m diep te halen, dan houd je 1,5 bar over aan de pomp. Dat is ook wel minimaal de druk van een fatsoenlijk aangelegde drinkwaterleiding, en dat lijkt te doen voor dat stukje van de installatie:
zie blauwe lijn. Ook als al dat water door één leiding van 100 m lang zou moeten is het verlies beperkt tot ongeveer 1 bar, en omdat die leidingen korter zijn én verdeeld over 4 takken met dus nog minder debiet, zou je zeker wel een bar overhouden aan de (micro)sproeier.
Hallo Jan,
Hier schrok ik wel even van. Voor die pop-up sproeiers bedoelde ik 1000 l/uur per stuk oftwel 3000l/uur voor 3 stuks..
Dus dat is wel een verschilletje.
Is dat dan wel haalbaar voor die pomp met een leiding van 25 of 32 mm?
Mvg, André
André plaatste:
Is dat dan wel haalbaar voor die pomp met een leiding van 25 of 32 mm?
succes met het vinden van een passend advies
groet, Jan