Magnetron en doordringdiepte

Bart stelde deze vraag op 29 april 2020 om 18:36.

 Ik weet dat een magnetron EM-golven in het microwave gebied opwekt en in de eigenfrequentie van het water trillen. Ik dacht dat deze EM golven nauwelijk doordringen in materialen zoals de huid. Hoe kan het dan dat deze golven wel doordringen in het voedsel?

Reacties

Jan van de Velde op 29 april 2020 om 18:44

Bart plaatste:

Ik dacht dat deze EM golven nauwelijk doordringen in materialen zoals de huid. 

je moet niet "dacht"-en, daarvoor gebruik je die schitterende uitvinding die internet heet, een ideaal instrument .

https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_burn#Frequency_vs_depth

En dan blijkt  te gelden: hoe lager de frequentie, hoe dieper de doordringing. 

groet, Jan
Bart op 29 april 2020 om 18:52
Beste Jan. Dank voor uw reactie. Opmerkelijk dat bij hele hoge frequenties de indringdiepte dan juist weer omhoog gaat. Heeft u misschien een artikel die dat verklaart/beschrijft
Jan van de Velde op 29 april 2020 om 18:55

Bart plaatste:

 Opmerkelijk dat bij hele hoge frequenties de indringdiepte dan juist weer omhoog gaat. 
waar lees je dat? 
Bart op 29 april 2020 om 18:57
Röntgenstralen, veel hoger frequentie gaat dwars door het lichaam. Stoelt dat op een ander principe?
Bart op 29 april 2020 om 19:04
Dit gaat dan niet op voor gamma's die uit kernreacties komen. Die gaan dwars door het lichaam, zonder dat al hun energie wordt geabsorbeerd. Dat is iets wat ik niet goed snap. Ik ben namelijk al die discussie aan het volgen over 5G netwerken. Dank voor uw reacties
Theo de Klerk op 29 april 2020 om 19:04
Nee, hetzelfde. Maar als het materiaal uit verschillende stoffen bestaat (nogal "luchtig" weefsel en "dichte" botten) dan is de absorptie in die verschillende materialen anders. In dit geval meer in botten dan weefsel. Dus "zien" we de botten in rontgen opnamen.
Theo de Klerk op 29 april 2020 om 19:12
Gammastraling heeft een zo korte golflengte dat het bij binnendringen van een lichaam bij vooral objecten van ongeveer die golflengte (zoals DNA delen in een cel) zijn energie kan afstaan (worden geabsorbeerd). Daarmee ontstaat een ontregelde cel en dus kanker. Bij veel slachtoffers van kernbommen die een enorme dosis straling hebben gehad hebben, hoewel 99% van de straling dwars door ze heen gaat, is de geabsorbeerde straling zo groot dat hun DNA veelvuldig is veranderd (ook andere cellen, maar dat kan minder directe gevolgen hebben). Dat geeft op korte termijn al kankergezwellen die vaak dodelijk zijn.
Dichtbij de bron is de intensiteit (zelfs die ene procent) zo hoog, dat de schade ook veel meer in andere cellen zichtbaar wordt: verbranding van celinhoud. Het lichaam is dan grotendeels verbrand.  Daarmee kan de dood al zeer snel intreden.

De hele discussie over 5G lijkt op spookverhalen en "fake news" gebaseerd te zijn. Radiogolven zijn zo groot dat ze een mens nauwelijks zien staan. In het microgolf gebied (10 cm) worden ze in een magnetron onder hoge intensiteit gebruikt voor opwarming van eten (door water en vetmoleculen te laten trillen waardoor opwarming ontstaat) . De magnetron werkt dan ook niet voordat de beschermende deur gesloten is.
Een 5G (of 4G) heeft een intensiteit van minder dan een watt (verspreid over een kilometers grote bol) waardoor het lichaam daar niet door wordt verstoord (op 1 km van een mast slechts  1 W/(4 π 106) intensiteit - nada niks)
Bart op 29 april 2020 om 19:15
Dus die microgolven geven hun energie dus ook af door warmte trilling aan water, terwijl die hoge energie gamma's het doen door excitatie van atomen. Een hele ander principe?
Theo de Klerk op 29 april 2020 om 19:17
Zelfde principe. Golven brengen geschikt grote voorwerpen tot trilling en daarmee voorzien ze ze van energie. Microgolven passen bij water- en vetmoleculen.
Gammastralen doet het bij veel kleinere atoom-deeltjes die samen DNA vormen. 
Jan van de Velde op 29 april 2020 om 19:22

Bart plaatste:

Röntgenstralen, veel hoger frequentie gaat dwars door het lichaam. Stoelt dat op een ander principe?
Ja en nee. Het punt is dat bij die microgolffrequenties watermoleculen gaan trillen door resonantie. Daar raakt de microgolfstraling zijn energie aan kwijt. De glazen of stenen schaal waarin je voedsel ligt wordt er niet warm of koud van. Daar gaan microgolven dan weer zo goed als ongehinderd doorheen. En zo kennen veel EM frequenties wel specifieke stofjes om makkelijk energie aan kwijt te raken, denk bijvoorbeeld aan UV-B en ozon.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 29 april 2020 om 22:01
>De glazen of stenen schaal waarin je voedsel ligt wordt er niet warm of koud van. 

Dat heeft alles te maken met het feit dat watermoleculen kunnen bewegen en door trillen warmer worden (energie opnemen) terwijl de moleculen in de schaal onderling "vast" zitten in een rooster dat veel moeilijkerkan bewegen en dus niet warm of koud wordt.
Een beetje vergelijkbaar is het met je vuist in een hoop zand te slaan (zandkorrels kunnen uitwijken, net als water kan trillen) of tegen een muur (de bakstenen houden elkaar op hun plaats zoals de schaalwandmoleculen)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)