Gevaren van EMS op mensen

Tim stelde deze vraag op 24 april 2020 om 14:37.
Zou je kunnen stellen dat de gevaren voor de mens van EM straling oplopen met de frequentie? Dus radiogolven het minst gevaarlijk en gamma straling het gevaarlijkst?

Of zijn er meer factoren die meewegen? Zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat schadelijkheid sterk afhankelijk is van de energiedichtheid, maar bij een zelfde hoeveelheid energie gamma straling altijd het gevaarlijkst is en radiogolven het minst gevaarlijk? Maar bij een extreme energiedichtheid zelfs radiogolven schadelijk worden? 

Of moet voor iedere frequentie straling afzonderlijk worden gekeken naar de gevolgen voor de mens en is het dus geen schaalverdeling? 

Reacties

Theo de Klerk op 24 april 2020 om 14:57
De gevaren zitten in de golflengte: hoe kleiner de golflengte, hoe eerder even kleine onderdelen (zoals je DNA) kan mee-trillen of energie opnemen en dan kapot gaan: de manier waarop kanker cellen ontstaan door ontspoord DNA.

Gamma straling (10-9 - 10-11 m)  is dan ook veel gevaarlijker dan radiostraling (meters golflengte - "ziet" een mens niet eens) zoals de dodentallen bij een kernbom (die veel gammastraling produceert) aantonen en reden waarom dit soort straling bij laboratoria zo goed mogelijk afgeschermd wordt van de mens.

Hoe meer straling (intensiteit) hoe gevaarlijker. Maar dat verband blijkt niet lineair te zijn. Een "stoot" aan straling geeft niet altijd meer slachtoffers dan een kleinere dosis.

Radiogolven - in welke concentratie ook - zien het menselijk lichaam niet en vormen geen gevaar. Dat geldt ook voor de 4G en 5G straling waar een paar mensen die bang zijn maar geen verstand gebruiken, hun pijlen op richten.
Tim op 24 april 2020 om 15:06
Dankjewel voor je reactie en de duidelijke uitleg.

Maar radiogolven zijn in staat mensen op te warmen toch? Dit zou bij extreme intensiteit ook nadelige effecten kunnen hebben? 
Jan van de Velde op 24 april 2020 om 15:19

Tim plaatste:

Maar radiogolven zijn in staat mensen op te warmen toch? 
alleen die in het microgolfgebied, daarbij gaan watermoleculen resoneren.

dus het is wat je zegt:

Tim plaatste:

Dit zou bij extreme intensiteit ook nadelige effecten kunnen hebben? 
Dus steek je kop niet in een magnetron, of ga niet vlakbij een (militaire) radar staan.

En ja, GSM werkt ook met microgolven maar dat gaat om dusdanig kleine vermogens (een watt en minder)  dat je daar niet warm of koud van wordt, letterlijk of figuurlijk.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)