Jonas
stelde deze vraag op
17 februari 2020 om 21:04.
De verticale pijlen geven aan hoeveel perioden fracties van perioden elk deeltje al aan het trillen is. Wilt iemand dit verduidelijken alstublieft? Alvast bedankt.
Reacties
Jonas
op
17 februari 2020 om 21:14
Ik snap het nu iets beter, maar ik begrijp niet zo goed of er eerst een pijltje naar beneden moet staan of een pijltje naar boven?
Zal bijvoorbeeld het puntje B eerst naar boven of naar beneden bewegen?
Theo de Klerk
op
17 februari 2020 om 22:14
Het plaatje geeft aan hoe elk punt tussen B en P1 niet van horizontale positie verandert maar wel op en neer beweegt. En ze doen dat allemaal een beetje eerder of later dan hun buren. Als je alle punten in een oogopslag bekijkt dan zie je dat al die punten samen een golfpatroon geven.
In punt B is het punt net in het midden uitgekomen - de evenwichtsstand. In het rode punt iets verderop rechts is het punt inmiddels bijna bovenin gekomen. Daarnaast (verder rechts) is het punt al bovenin en begint naar beneden te komen. In punt P1 is alles net als in punt B. De afstand tussen B en P1 wordt dan ook de golflengte genoemd. De punten tussen B en P1 gedragen zich net zo als in de volgende golf, die loopt van P1 tot P2.
Als lopende golf is het in feite P2 die net pas begint met trillen en P1 heeft er al een trilling op zitten. Punt B zelfs al 2.
Als je wilt zien hoe een punt iets later in de tijd beweegt, dan teken je de golf nog een keer, maar iets naar rechts verschoven. Immers de "golf" beweegt met een golfsnelheid naar rechts. Dan zie je dat het punt B iets naar beneden is gegaan. De gele pijl in B geeft dus aan in welke richting B gaat bewegen.
Ik vind wel dat al die pijlen een beetje verwarrend werken. Ze kunnen beter niet getekend worden. In elk geval als er geen verhaal bij verteld wordt.
Jonas
op
17 februari 2020 om 22:22
Zeer bedankt voor de verduidelijking!
Klopt het dat we hieruit niet kunnen afleiden dat punt B naar beneden zal bewegen? Want het kan toch zijn dat de golf zich naar links verplaatst?
Theo de Klerk
op
17 februari 2020 om 22:37
>Klopt het dat we hieruit niet kunnen afleiden dat punt B naar beneden zal bewegen?
Dan heb je niet goed gelezen wat ik schreef. Schuif de golf een stukje naar rechts en wat zie je? Het punt op dezelfde plek als B is nu iets naar onderen gezakt.
De golf verplaatst zich naar rechts (helemaal rechts is er nog geen trilling, P2 begint er net aan en even later zal een punt rechts van P2 beginnen). Als de golf zich naar links zou verplaatsen heb je gelijk: dan zit het punt B iets hoger en gaat dus omhoog.