Constante golfsnelheid bij staande transversale golf

Emma stelde deze vraag op 06 februari 2020 om 17:59.

Goedenavond allen,

Momenteel behandelen wij op school geluid en trillingen (5vwo). In mijn aantekeningen staat aangegeven dat bij een staande transversale golf elke combinatie van de golflengte en de frequentie voor een constante golfsnelheid zorgt; voor één grondtoon is dus de golfsnelheid van alle boventonen gelijk. Ik kan echter nergens vinden wáarom dit zo is. Zou iemand mij dit kunnen uitleggen?

Groetjes, 
Emma

Reacties

Theo de Klerk op 06 februari 2020 om 18:44
Staande golven ontstaan alleen doordat een lopende golf ergens tegen terugkaatst (bijv. een snaaruiteinde of een muur) en gaat interfereren met zichzelf (tenminste, dat stuk van de golf dat nog onderweg is en nog niet teruggekaatst is).
Alleen bij sommige golflengten werkt dit constructief en ontstaat uiteindelijk wat zich laat aanzien als een staande golf. Dat kan een grondtoon zijn of een boventoon. Andere golflengten werken sommige tijdstippen samen, dan weer niet of een beetje - netto wordt het "niks" stabiels. 
Feitelijk zijn staande golven 2 golven die in tegengestelde richting reizen en steeds constructief samenwerken.
Lopende golven en daaruit ontstane staande golven hebben dus dezelfde golfsnelheid omdat het eigenlijk steeds om 1 lopende golf gaat met 1 golfsnelheid. Alleen die ene golf interfereert met zichzelf.

En na verloop van tijd kan die ene lopende golf uit A die bij B weerkaatste, teruglopen naar A, daar weer weerkaatsen en richting B gaan en ook interfereren met zichzelf. Zolang het de "goede" golflengte is, werken ze allemaal steeds samen om een staande golf te produceren.


Emma op 06 februari 2020 om 18:55
Bedankt voor de verduidelijking, ik snap het nu!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)