Stellen we nu dezelfde vraag 2x?
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/68422 Je kunt eens narekenen:
1- welke omloopssnelheid hoort bij een baan met een straal van (aardstraal+ 1 meter) als het om een object met een aardmassa draait
2- welke straal hoort bij een baan met een omloopstijd van 24 uur (dwz je blijft boven hetzelfde punt van de aarde)
Uit 2 volgt een geo-stationaire baan: iets voor satellieten die vanaf aarde gezien "stil" hangen op hun plek.
Uit 1 volgt dat de snelheid zo hoog is dat per dag meerdere rondjes om de aarde worden getrokken.
Omdat iemand die op aarde staat dat slechts met 1 rondje/dag doet (door wrijving met de grond "zweef" je niet over de grond maar heb je wel een "baansnelheid" die bij de evenaar gelijk is aan omtrek van de aarde gedeeld door 24 uur), kun je uitrekenen welke centripetale kracht daarvoor nodig is (baanstraal = aardstraal, omloopstijd=1 dag).
Die middelpuntzoekende kracht is veel minder groot dan de zwaartekracht. Toch levert die zwaartekracht de middelpuntzoekende kracht. Maar dan blijft daarna nog een heleboel newton kracht van die zwaartekracht over.
Alles wat van overblijft nadat de centripetale kracht is afgetrokken levert het gewicht van de persoon want daarmee wordt je naar het centrum van de aarde getrokken en de grond geeft een normaalkracht (gelijk aan het gewicht) die dit tegenhoudt.
Nog een "bewijs" dat zwaartekracht en gewicht niet hetzelfde is. En dat iedereen feitelijk op de weegschaal (die beweert kilogrammen aan te geven) minder massa heeft dan daadwerkelijk het geval. En dat zonder weight-watchers of dieten.