Luchtvochtigheid in kelder

Coen stelde deze vraag op 03 juli 2019 om 14:36.

Er is een hoop over dit onderwerp te lezen en te vinden op het web. Toch zijn er een aantal vraagstukken waar ik over twijfel en mij af vraag wat in bepaalde situaties men het beste kan doen.

Mijn situatie is als volgt: Ik heb een kelder volledig onder maaiveld de buitenkant is niet geisoleerd (na-isolatie helaas niet mogelijk), de kelder is 100% waterdicht. Ik wil mij even specifiek richten op ventilatie. Wanneer ventileer je en wanneer niet? met welke lucht doe je dit, van buiten of haal je het op van hoger gelegen verdiepingen?

Met home automation software (domoticz) meet ik de temperatuur,luchtvochtigheid en dauwpunt van buiten, bovengelegen ruimtes en de kelder. Aan de hand van de gegevens moet worden bepaald of de ramen automatisch open/dicht moeten en/of de mechanische ventilatie (C) aan of helemaal uit moet.

1. Door de ramen open te zetten zorg ik dat buitenlucht naar binnen komt
2. Door de ventilatie aan te zetten zorg ik dat er nog meer buitenlucht (als de ramen open staan) en lucht van bovengelegen verdiepingen naar de kelder gezogen wordt.
3. Door de ramen dicht te doen en ventilatie aan te zetten zorg ik dat lucht van bovengelegen verdiepingen naar de kelder gaat.
4. Door de ramen dicht te doen en ventialtie uit te schakelen beperk ik de lucht aanvoer naar de kelder tot een minimum.

Op deze manier kan ik de situatie enigsinds sturen, maar wanneer besluit is wat te doen

Ik heb dus de gegeven van Boven, Buiten en Kelder

  • Temperatuur
  • Relative luchtvochtigheid
  • DauwpuntK
Kan ik er van uit gaan dat de absolute vochtinhoud het laagst is daar waar het dauwpunt ook het laagst is?

Reacties

Theo de Klerk op 03 juli 2019 om 15:10
Dauwpunt geeft aan wanneer de lucht 100% verzadigd is en meer water er niet in kan oplossen. Tabellen geven aan welk aandeel van de luchtdruk (1 atm) door de waterdamp wordt ingenomen.
Naar mate de temperatuur daalt zal de hoeveelheid opgelost water afnemen en zal 100% eerder bereikt worden en de deel-druk afnemen (-40 graden op zuidpool: 12,8 Pa van de 105 Pa dat met 1 atm overeenkomt).
Je conclusie dat kouder (en lager dauwpunt) minder water in de lucht heeft lijkt te kloppen. Zo kun je ook vries-drogen: condenserend water afvoeren.
Jan van de Velde op 03 juli 2019 om 15:16
Dag Coen,

Als die kelder werkelijk 100% waterdicht is, is ventilatie in principe overbodig, althans met als doel vochtafvoer.  Ventileren is en blijft noodzakelijk/aan te raden in het kader van ophoping van radongas uit de kelderwand en omringende grond.  

Nou is ventilatie (kieren) nooit helemaal te voorkomen. Wil je dan voorkomen dat er water gaat condenseren op koudere delen in je kelder (de muren, waterleiding, gasleiding) . Meet de temperatuur daarvan, en zorg dat je geen lucht binnenhaalt met een dauwpunt lager dan die temperatuur. 

Groet, Jan
Coen op 03 juli 2019 om 15:47
Bedankt! het is me nu al helemaal duidelijk geloof ik :)

Ik heb een oppervlak thermometer op de koudste oppervlak bevestigd, dit is laag bij de grond in een binnenhoek tegen de buitenmuur, de plek heb ik bepaald door alles te meten met een infrarood thermometer, op die plek is de oppervlakte thermometer aangebracht, voor de zekerheid doe ik daar nog 1 graad af (op dit moment 14.8 celsius daar is -1.0 correctie al op toegepast)

Als dauwpunt van bovengelegen verdieping en buiten onder deze temperatuur komt wordt de aanvoer gestopt om (verdere) condensatie te voorkomen.

Ik ga ook een voorwaarde in de automatisering inbouwen om te zorgen dat alleen drogere lucht aangevoerd wordt dan dat er op dat moment in de kelder aanwezig is. Dit doe ik door lucht aan te voeren waarvan het dauwpunt lager is dan het dauwpunt van de al aanwezige lucht in de kelder omdat ik nu begrijp dat een lager dauwpunt automatisch inhoudt een lagere vochtinhoud.
Jan van de Velde op 03 juli 2019 om 16:16

Coen plaatste:

Ik ga ook een voorwaarde in de automatisering inbouwen om te zorgen dat alleen drogere lucht aangevoerd wordt dan dat er op dat moment in de kelder aanwezig is. Dit doe ik door lucht aan te voeren waarvan het dauwpunt lager is dan het dauwpunt van de al aanwezige lucht in de kelder omdat ik nu begrijp dat een lager dauwpunt automatisch inhoudt een lagere vochtinhoud. 
Goed bedoeld, maar beter: 
lucht aanvoeren met een dauwpunt lager dan het koudste voorwerp in de kelder. 

Groet, Jan
Coen op 03 juli 2019 om 16:28
Hi Jan,

Ik heb nu dat het aan beide voorwaarden moet voldoen om te ventileren lees aanvoeren van lucht.

1. Het dauwpunt moet lager zijn dan het koudste voorwerp in de kelder

EN

2. Dauwpunt van de aan te voeren lucht moet lager zijn dan dauwpunt van aanwezige lucht.


Punt 1= Om condensatie te voorkomen
Punt 2 = Om drogere lucht aan te voeren dan dat er op dat moment aanwezig is. 
Jan van de Velde op 03 juli 2019 om 17:35
dat punt 2 kan geen kwaad, maar lijkt me een beetje overkill. Kost je ook weer een sensor extra, en voegt weinig tot niks toe.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)