Kernsplijting en kernfusie
Meri stelde deze vraag op 20 juni 2019 om 23:10.Kernfusie:
Rustenergie per kerndeeltje daalt.
Kernsplijting:
Rustenergie per kerndeeltje daalt.
Klopt dit? Zo ja, waarom? Bij kernsplijting stijgt het toch?
Bedankt
Reacties
Ja.
Fusie levert energie op door atoomkernen van waterstof tot ijzer te versmelten. Daarna kost het energie voor zwaardere kernen. Maar door die kernen te splijten komt er juist weer energie vrij.
Daarom fusie van 4H in He in de zon, en splijting van uranium in o.a. aardse kerncentrales. Fusie levert potentieel veel meer energie op.
Hoi,
In het grijze blokje staat de vraag ""sterren kunnen deze elementen dus niet maken ?""
Wat is het antwoord op die vraag bij een ster zoals Betelgeuze voooordat hij misschien ooit supernova gaat ?
groetjes, Vera
Zie ook de recente discussie bij https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/95003/kernfusie-aan-eind-van-zware-ster . Maar de omstandigheden bij een ster in normale levensfase (dus ook Betelgeuze als rode reus maar nog geen exploderende supernova) zijn er niet naar om lichte elementen in significante hoeveelheden tot zwaardere isotopen dan Fe-56 te laten maken. De zwaardere isotopen ontstaan vooral bij die supernova explosies.
Hallo Theo,
Meri had gevraagd over kernfusie en kernsplijting en ik snap dat in een rode reus fase zo goed als geen kernen zwaarder dan ijzer en nikkel ontstaan DOOR KERNFUSIE OF KERNSPLIJTING. Maar HOE ontstaat er dan WEL een significante hoeveelheid van sommige soorten kernen voorbij nikkel in een rode reus voordat hij supernova gaat ?
groetjes, Vera
Ik ben me niet bewust dat er veel isotopen boven Fe-56 zich in een rode reus bevinden (waar las je dit?). De zware elementen (zoals uranium) worden vooral tijdens supernova explosies gemaakt doordat neutronen (geen last van Coulomb-afstoting) worden ingevangen en nieuwe radioactieve kernen ontstaan die na verval in stabielere zware elementen omvormen.
Dag Vera,
Zoals Jaap in je andere topic al opmerkte, in rode reuzen vinden voorbij ijzer wel processen plaats van neutronvangst (gevolgd door betaverval waarbij een neutron in een proton verandert).
Zo ontstaan in rode reuzen dus wel zwaardere elementen.
Een redelijk leesbaar artikel daarover:
https://ntof-exp.web.cern.ch/index.php?page=astro
Over de "abundance", de absolute of relatieve hoeveelheden van voorkomen van die zwaardere elementen in rode reuzen heb ik nog geen overzichtelijke informatie kunnen vinden.
Groet, Jan
Hallo Theo
waar ik las over kernen voorbij 56Fe in rode reus > gewoon wikipedia bijv.
https://en.wikipedia.org/wiki/S-process
Jan kijk relatieve abundantie in het eerste wiki plaatje. groen is dying low mass stars dus weg geblazen buitenlaag van rode reus die later witte dwerg word. Antwoord op grijze blokje vraag is dus sterren kunnen in rode reus fase ook significante hoeveelheid van allerlei kernen tussen 56Fe en lood maken met s-proces
Theo jij zegt ""Fusie levert energie op door atoomkernen van waterstof tot ijzer te versmelten. Daarna kost het energie voor zwaardere kernen.""
Dat klopt wel voor 56Fe+56Fe maar ik denk dat bij zowat ELKE fusie met 1H energie vrij komt. Kijk atoom massa's binas
56Fe+1H is meer massa dan 57Co
62Ni+1H is meer massa dan 63Cu
208Pb+1H is meer massa dan 209Bi
Er verdwijnt massa daar komt energie bij vrij.OK die fusies gaan niet gebeuren maar reden is niet ze energie zouden kosten. kan je je post van 23:41 updaten ?
groetjes, Vera
dag Vera,
Ik zie niet wat de zin is van updaten van eerdere berichten in dit geval. Deze vraagbaak is een discussie, geen enkel bericht is het boek met het definitieve en volledige verhaal voorzien van alle mitsen en maren.
Ja, je sommetjes kloppen, en eerdere antwoorden over energie kosten ipv opleveren gelden dus niet voor alle mogelijke gevallen. Er zijn in deze discussie gaten in de vuistregel aangewezen, hierboven door jou.
Groet, Jan
Zie ook https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/95003/kernfusie-aan-eind-van-zware-ster - een herhaling van de discussie die je hier ook opent.
Alleen het sommetje dat bij een fusie massa in energie wordt omgezet is maar een deel van het verhaal. Het deel dat ALS het gebeurt. Maar veelal is dat niet het geval (afstoting, kernstabiliteit e.d.) Zie de reacties bij de gegeven link.